Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prva brdska trka: Adrenalinski spektakl u Tuzli na stazi Stara Majevica

Preuzmite sliku

Udruženja građana auto-moto sport ”HM Motorsport” organizira prvu brdsku trku ¨GRAND PRIX TUZLA 2021¨ na stazi Stara Majevica.

Adrenalinski spektakl u gradu soli će se održati posljednjeg vikenda u 7. mjesecu (31.7. – 1.8.2021.) te će biti bodovan za šampionat Bosne i Hercegovine na brdskim stazama. Trka je uvrštena u kalendar BIHAMK-a za disciplinu A02.

U šampionatu BiH, u navedenoj disciplini, organizuju se četiri trke od čega tri u Republici Srpskoj (Vlasenica, Lopare i Banja Luka) dok je u Federaciji BiH jedina trka koja je opstala – brdska trka “Cazin Great Prix” na stazi Krajiška zmija.

“S obzirom da, sudeći po infrastrukturi navedene staze, imamo trenutno najbolje uslove za održavanje ovakve vrste sportsko-turističke manifestacije, cilj nam je do 2023. godine u Tuzlu dovesti Evropski šampionat na brdskim stazama – FIA CEZ (Centralna Europska Zona koju sačinjavaju takmičari iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova). Generalni pokrovitelj je Grad Tuzla sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, saopćeno je iz Organizacionog odbora.

  • “Staza ”Stara Majevica” locirana je na regionalnom putu Tuzla – Čelić, te će na navedene dane biti zatvorena u trajanju od po 8 sati. Start je na nadmorskoj visini 510 m a cilj na 726 m. Visinska razlika staze od starta do cilja iznosi 216 m. Ukupna dužina staze je 3700 m, širina na svim dijelovima kolovoza 6 m. Asfalt je u potpunosti nov. Pojedine zone će, iz bezbjedonosnih razloga, biti dodatno osigurane barikadama. Na nekoliko lokacija duž staze bit će postavljeni prostori za gledatelje, osigurani i sa redarima. Za sve posjetioce bit će organizovan prijevoz autobusima do mjesta za gledanje trke, te ovim putem želimo obavijestiti sve zainteresirane da se vozilima neće moći kretati dalje od raskrsnice u Doknju, kod škole. Na navedenoj lokaciji, u sklopu igrališta škole i MZ biti će postavljen park vozača te promotivni štandovi naših sponzora, edukacijski materijali, štandovi sa pićem i hranom. Posjetitelji će se moći upoznati sa takmičarima i njihovim vozilima te će od navedene lokacije sat i po vremena prije početka treninga i trke autobusi voziti ka lokacijama za gledanje utrke, te nakon iste vratiti gledatelje natrag. Pobrinite se da vaša vozila ostavite na sigurnom”, potcrtavaju organizatori.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje