Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Provjerite kako izgleda novi Teslin model koji je naručilo već 140.000 ljudi

Novi električni automobil iz fabrike Tesla Motorsa predstavljen je u noći na petak u Los Angelesu. Dvije godine nakon službene najave, Model 3 stao je na pozornicu i, ako je vjerovati prema prvim reakcijama, oduševio.

Prototip kojega je predstavio prvi čovjek kompanije Elon Musk trebao bi napraviti zaokret u poslovanju Tesla Motorsa i trenutačni status gubitnika (u 2015. su izgubili 889 miliona američkih dolara) usmjeriti prema cilju kompanije koja do 2020. godine želi prodavati 500.000 vozila godišnje. Velik dio posla tu bi trebao odraditi upravo Model 3, najavljen kao financijski najpristupačniji električni automobil do sada.

Narudžbe pljušte

Domet od 350 kilometara s jednim punjenjem baterije predstavlja smanjenje od otprilike 150 kilometara u odnosu na ono što može odraditi veći Model S. Što se brzine tiče, od 0 do 100 km/h Model 3 povući će za manje od šest seknudi.

Petoro odraslih ljudi trebali bi u njemu uživati u punom komforu nakon što automobil stigne na cestu, a najava proizvodnje zakazana je za drugi dio sljedeće godine. Unatoč navedenom, Tesla već prima narudžbe nakon što se uplati kapara u visini 1000 funti, a kakav interes vlada najbolje će pokazati sljedeći podatak – u prvih 24 sata, zaprimljeno ih je gotovo 140.000.

Priorit pri kupnji dan je onima koji u posjedu imaju Model S ili SUV Model X, ali i onima koji depozit daju na mjestima prodaje, a ne internetskim putem. Kao što je to napravio jedan Australac nakon 48-satnog čekanja u redu.

Pristupačan

Najavljena cijena Modela 3, koji bi trebao postati konkurentan BMW-ovoj seriji 3, Mercedesovoj C klasi i Jaguaru XE, za američko tržište iznosi 35.000 tamošnjih dolara.

Baš poput Modela S i Modela X, i ovaj automobil staklenog panoramskog krova stiže sa auto-pilot sustavom koji će omogućiti poluautonomnu vožnju, a njegovom će unutrašnjosti dominirati veliki tabletu nalik touchscreen postavljen na sredinu vozila, kojem će wifi umreženost dopuštati obogaćenje sadržaja bez potrebe da se za takvo što moraju posjetiti prodajna mjesta. (net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,