Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prodaje se najstariji Porsche automobil

Porsche 356 model je poznat kao prvi automobil koji je nastao kao djelo njemačkog brenda…

Ipak, istorija Porsche brenda je previše komplikovana kako bi se do detalja ispratila. Prvi automobil u istoriji koji je ponio Porsche ime je Type 64, a u pitanju je trkački model, pri čemu postoje samo tri ista, konstruisana u periodu između 1939. i 1940. godine, zbog čega je svakako to najznačajniji model koji su oni ikada kreirali. Od ta tri proizvedena, samo jedan model i dalje postoji, a upravo on će biti aukcijski prodat u augustu ove godine, piše luxlife.rs.

Type 64 model je dizajnirao Ferdinand Porsche za 1.500 kilometara dugačku trku između Berlina i Rima, koja je bila planirana za septembar 1939.godine. Kao što možete pretpostaviti, zbog izbijanja II svjetskog rata trka je otkazana na žalost mnogih koji su joj se radovali.

Ovaj model je baziran na KdF Wagen – prethodniku Porsche dizajnirane Volkswagen Bube, ali je model kreiran za trke izdržljvosti opremljen aluminijumskim tijelom i laganim komponentama. Čak je i njegov motor bio tjuniran kako bi proizvodio 32 konjske snage.

Ovaj model je jedini koji je preživio rat i koji je Porsche porodica zadržala i koristila kao svoje lično vozilo. Njega je kasnije restaurirao osnivač Pininfarina brenda, Batista Farina, prije nego što ga je prodao austrijskom trkaču Otou Matheu 1948.godine, u čijem vlasništvu je ostao sve do njegove smrti 1995. godine.

Automobil je i dalje u svom originalnom stanju, zajedno sa originalnim motorom sa četiri cilindra, a dolazi sa originalnim alatom i rezervnim dijelovima. Vjeruje se da će tokom aukcijske prodaje ovaj model dostići cijenu od 20 miliona dolara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,