Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Predstaviljeno šest novih električnih vozila i punionica

Preuzmite sliku

Novih šest čisto električnih vozila i šest AC punionica za električna vozila u vlasništvu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, predstavljeno je danas u Sarajevu.

Osim u Sarajevu, punionice koje su javne i besplatne, instalirane su uz objekte elektrodistributivnih podružnica u Bihaću, Goraždu, Mostaru, Travniku, Tuzli i Zenici.

Rukovodilac Stručnog tima za elektromobilnost u Elektroprivredi BiH, Suada Penava kazala je da taj projekat uključuje tri vrste aktivnosti, nabavku vozila i izgradnju punionica za potrebe tog preduzeća, zatim izgradnju punioca sa partnerima na javnim površinama te predstavljanje koncepta elektromobilnosti i ukazivanje na njegove prednosti.

Pojasnila je da su im za izgradnju punionica na javnim površinama potrebni partneri kao što su lokalne zajednice ili preduzeća, a da projekat predstavljanja koncepta elektromobilnost provode sa Udruženjem za mobilnost pri Privrednoj komori Federacije BiH kako bi inicirali uređenje te oblasti i približili ga široj javnosti.

Zamjenik rukovodioca Stručnog tima za elektromobilnost u Elektoprrivredi BiH, Adnan Bosović kazao je da su nabavljena vozila marke “Volkswagen Up” te da su to čisto električna vozila, kojih u BiH ima vrlo malo, za razliku od hibrida koji se ne mogu puniti iz elektroenergetske mreže, kojih ima mnogo.

Sve aktivnosti koje to preduzeće provodi dokaz su, kako Bosović tvrdi, da je Elektroprivreda BiH lider u sektoru elektromobilnosti u BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje