Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potrošio pola milijarde funti na razvoj automobila i onda odustao

Preuzmite sliku

Nakon što je bombastično najavljen kao revolucionarni električni novitet, Dyson je iz neobjašnjivih razloga ukinuo projekt. Sada možemo vidjeti kako je automobil trebao izgledati.

Da je sve išlo po planu vjerovatno najbogatijeg Britanca ove godine bismo svjedočili premijeri modela koji bi svojom ponudom bio najozbiljniji rival Tesli, posebno Modelu X. James Dyson je projekt razvoja automobila nazvao revolucionarnim, najavljivao je dvije milijarde funti ulaganja, otvaranje testnih poligona i razvojnog centra, no na kraju je sve stalo u oktobru prošle godine, prenosi index.hr.

 • A pritom Dyson iz svega nije izašao neokrznut. Potrošio je čak pola milijarde funti, razvio prototip s odličnim pogonom i na kraju se svega odrekao. Ideja Elona Muska se na Otoku nije ostvarila, a Dysonov crossover s dosegom od fantastičnih 960 km nije se navozio. Šteta, trebao je to biti ekskluzivan automobil nevjerovatne funkcionalnosti koji tek sada otkriva za britanski Sunday Times.

  Automobil je imao kodnu oznaku N526, u dužinu je mjerio pet metara, a nametao se i širinom od čak dva metra. I 1,7 metara visine daje naslutiti crossoverski nastup čime bi bio jedan od najskupljih modela na tržištu. Najavljivala se cijena od oko 150.000 funti.

 • 2,6 tona teško vozilo do 100 km/h stiže za oko 4,8 sekundi, a može voziti do 200 km/h. Model X je u tome bolji, ali pitanje je šta bi bilo u konačnici s proizvodnom verzijom.

  Dyson je na kraju odustao i odlučio tako na sigurnom ostaviti svoje bogatstvo koje se procjenjuje na više od 16 milijardi funti.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,