Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Postoji naučno objašnjenje: Ovo je razlog zašto nam se toliko sviđa miris benzina

Preuzmite sliku

Svi elementi koji čine benzin zapravo nemaju ugodan miris i većina je toksična, no postoji jedan odgovoran za taj specifičan miris

Benzin ima vrlo specifičan miris, osjetili ste ga sigurno prilikom dolijevanja goriva. Međutim, iako se mnogima taj miris sviđa, drugi se ne bi s tim složili, no kad ga osjetite nepogrešivo možete potvrditi – da, to je miris benzina.

Zašto je tome tako postoji i naučno objašnjenje. Što se sastava tiče, benzin se dobiva rafiniranjem nafte i bezbojna je tekućina sastavljena od više od 150 hemikalija, uključujući benzen, toluen i ksilen, između brojnih drugih. No, oko 50 posto benzina sastoji se od aroma, a ostatak olefina, kao što su izobuten i heksen.

Svi elementi koji čine benzin zapravo nemaju ugodan miris i, osim toga, većina je toksična, međutim, od svih tih elemenata, postoji jedan koji je odgovoran upravo za miris koji opažamo kada točimo benzin, a naziva se benzen.

 • Benzen je ugrađen u sastav benzina kada se poveća nivo oktana što poboljšava performanse motora i učinkovitost goriva i upravo je benzen element čiji miris osjetimo kod točenja benzina. Dakle, to što volite mirisati nije benzin, već benzen.

  No treba spomenuti, benzen je karcinogen i stoga je opasan kada se udiše u visokim koncentracijama ili dugotrajnom izlaganju. Iz tog razloga, zabranjeno je ugrađivati ga u proizvode ili hranu kao što je to bilo nekad, kad se primjerice ugrađivao kao otapalo za uklanjanje kofeina iz kave, prenosi autoklub.hr.

  Kao i kod drugih ugljikovodika, kad se benzen udiše, on proizvodi supresivni učinak na živčani sustav koji stvara osjećaj privremene euforije, zato, kako smo već napomenuli, može biti opasan u visokim dozama, pa je bolje se ne izlagati…

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,