Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Porscheom se bez stajanja okrenuo 69 puta i ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Preuzmite sliku

Na Guinnessovom popisu je niz neobičnih rekorda, među kojima su posebno zanimljivi oni iz domene saobraćaja. Ovo je jedan od njih…

Za ovaj rekord bili su potrebni električni Porsche Taycan Cross Turismo, stručan i dovoljno strpljiv vozač te odgovarajuća podloga. Za upravljačem je bio profesionalni kaskader Terry Grant, a za lokaciju je izabrana zaleđena površina nedaleko od Pitsunda u Švedskoj. Na površini gabarita tek dvostruko većih od automobila Grant je bez stajanja odradio 69 okreta oko vertikalne osi u izvedbi tzv. donuta. U pitanju je bio tvornički automobil bez modifikacija sa zimskim gumama, prenosi index.hr.

Kao što video pokazuje, ovaj rekord nije bilo lako postići. Tako je u jednom pokušaju automobil stao jer je snijeg prekrio jedan senzor, pa je auto “pomislio“ kako se dogodila saobraćajna nesreća. Također, stvar su dodatno pogoršali tragovi guma koji su dodatno izdubili površinu leda. Ipak, rekord je na kraju oboren.

Podsjetimo, ovo nije prvi Guinnessov rekord za Taycana. Ranije ove godine isti je model oborio rekord u najvećoj relativnoj nadmorskoj visini. Vozeći kroz šest država i prešavši 2250 km, Porsche je savladao visinsku razliku od 4843 metra. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje