Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija postavila uređaje koji otkrivaju korištenje mobitela

Preuzmite sliku

Uređaji očitavaju je li mobitel Bluetoothom povezan s hands-free uređajem, sistemom infotainmenta u automobilu ili ga ipak vozač koristi ručno.

Na području Hampshirea i Southamptona engleska će policija testirati uređaje koji otkrivaju korištenje mobitela za vožnje i šalju vizualne signale upozorenja vozačima. Uređaji očitavaju je li mobitel Bluetoothom povezan s hands-free uređajem, sistemom infotainmenta u automobilu ili ga pak vozač koristi dobrom starom tehnikom, koja je zabranjena u vožnji – tipkanjem. Ako uređaj detektira da vozač mobitel koristi bez Bluetooth povezivosti, na ugrađenom će semaforu zasvijetljeti veliki simbol zabrane korištenja mobitela. Tako će upozoriti nesavjesne vozače da krše zakon i izlažu se riziku od nesreće, jer nis potpuno koncentrisani na vožnju.

  • Postoji, naravno, jedna mana ovog inovativnog uređaja: ne može razlikovati koristi li mobitel vozač automobila ili ipak neko od putnika u vozilu. Stoga će uređaji biti pokusno postavljeni u ograničenom razdoblju, u sklopu policijske kampanje ‘sigurnost i edukacija’. Na nekim će lokacijama policija i zaustavljati vozače koje uređaj detektira kao prekrištelje i izdavati im upozorenja.

  • Rigoroznije mjere zbog korištenja mobitela u vožnji i veće kazne uvedene su u martu 2017., a vozači uhvaćeni u prekršaju dobivaju šest negativnih bodova i kaznu 200 funti (450 KM). U slučaju ponavljanja prekršaja, ostaju bez vozačke dozvole uz kaznu i do 1000 funti (2200 KM). (Autostart.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,