Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poginuo vozač dok je Tesla automobil samostalno upravljao

Preuzmite sliku

Popularno

Autopilot opcija u Teslinom Modelu S bila je uključena u prvu tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je, 7. maja ove godine na Floridi, poginuo vozač spomenutog automobila Joshua Brown.

Policijski izvještaj kaže da je pred njega na cestu izišao traktor s prikolicom, a vozilo se zabilo pod prikolicu, prenosi BalkanAndroid.

Nesretni vozač u toj je situaciji imao uključenu opciju autopilota, i niti on, a niti autopilot vozila nisu na vrijeme ugledali prikolicu na cesti. Izostanak reakcije vozila u ovoj tragičnoj nesreći pojasnili su iz Tesle na službenom blogu.

Njihova je istraga pokazala da je prikolicu bilo teško primijetiti zbog vrlo svijetle pozadine (sunčanog neba), pa automobil nije zakočio. Nije to, vjerovatno iz istog razloga, učinio ni vozač. Radari Modela S, nisu reagovali na spornu prikolicu jer se ona fizički nalazila iznad automobila – a radarski sistem ignorše takve pojave kako bi spriječio nepotrebno kočenje kod prolaska ispod podvožnjaka.

Iz Tesle su poručili i da je opcija autopilota još u fazi beta testiranja i da je svakom vozaču jasno dato do znanja da tokom autonomne vožnje mora cijelo vrijeme imati kontrolu nad vozilom. Isto tako vozač snosi svu odgovornost za posljedice u ovom i sličnim slučajevima. Iz kompanije su također uputili saučešće i prijateljima poginuloga.

Kako je ova vijest prilično snažno odjeknula u svijetu, javili su se novi svjedoci i detalji koji donekle rasvjetljuju tok nesreće.

Osim što je iz Tesla Motorsa pojašnjeno da vozač očito nije dovoljno obraćao pažnju nadogađanja u saobraćaju, sada se pojavio još jedan detalj koji govori tome u prilog.

Vozač kamiona koji je sudjelovao u nesreći, Frank Baressi, izjavio je da je brzina Tesle prilikom udara bila prilično velika. Zatim, odmah nakon sudara bilo je jasno da je vozač za vrijeme vožnje – gledao film, navodi izvor.

Iz uništene Tesle, prema svjedocima, mogli su se čuti zvuci s DVD playera, a čini se da riječ bila o jednom od filmova iz serijala Harry Potter. Policija je potvrdila da je u Tesli pronašla sporni mobilni DVD player, a istraga se nastavlja.

Zanimljivo, isti vozač je mjesec dana prije tragične nesreće imao bliski susret s kamionskom dizalicom. Slučaj je čak zabilježio kamerom i postavio na YouTube i pohvalio Teslu za uspješno izbjegavanje sudara koji on nije mogao predvidjeti. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: