Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pazite na zdravlje i štedite gorivo: Savjeti kako efikasno koristiti klimu u automobilu

Preuzmite sliku

Popularno

Efikasno korištenje klima-uređaja doprinijet će uštedi goriva, ali i ugodnijoj vožnji za sve putnike u automobilu. Svakako, morate paziti i na zdravlje, jer nije dobro s visoke vanjske temperature ući u vozilo i naglo ohladiti zrak u njemu.

Postoji nekoliko načina koji će ublažiti ovaj temperaturni šok, a kombinacijom navedenih metoda, vaša vožnja i boravak u automobilu bit će mnogo ugodniji.

Pri manjim brzinama, u gradskoj vožnji, ekonomičnije je voziti s otvorenim prozorom. No krenete li na bržu cestu, ekonomičnije je voziti s uključenim klima-uređajem, jer otvoreni prozor povećava otpor kretanju, a time i potrošnju goriva.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za vozače:

1. Zaštitite automobil od sunca

Pokušajte pronaći mjesto u hladu prilikom parkiranja. Mnogo ugodnija temperatura dočekat će vas u automobilu, što je definitivno imperativ kako temperaturna razlika ne bi bila prevelika. Također, koristite zaštitu od sunca, aluminijsku ili sličnu foliju svjetlijih boja na unutrašnjem dijelu vjetrobranskog stakla. Na taj način automobil se neće prekomjerno zagrijati, a klima-uređaj dakako brže će i lakše rashladiti unutrašnjost vašeg auta.

2. Redovno održavajte klima-uređaj

Kako bi vaš klima-uređaj u automobilu bio ispravan, prije svega potrebno ga je redovno održavati. Podrazumijeva se redovna kontrola i čišćenje sistema, zamjena filtera te provjera količine plina. Ispravan klima-uređaj preduvjet je za efikasno korištenje.

3. Uključite klima-uređaj

– Nakon što ste pokrenuli motor, uključite klima uređaj
– Otvorite prozore
– Postavite uvlačenje vanjskog zraka
– Temperaturu podesite na minimum
– Postavite okretaje ventilatora na najveću brzinu

Na taj način ćete ispuhati vrući zrak koji se nakupio unutar automobila za vrijeme stajanja, a ujedno je najučinkovitiji način za brzo rashlađivanje kabine automobila.

4. Tokom vožnje

– Zatvorite prozore
– Smanjite brzinu okretaja ventilatora
– Postavite recirkulaciju zraka. Klima-uređaj bolje hladi djelomično rashlađen zrak, nego onaj vrući, vanjski. No pripazite jer zrak koji ulazi izvana unosi kisik u kabinu i regulira vlažnost zraka, stoga recirkulacija nije potrebna duže od 10-ak minuta u kontinuitetu
– Postavite odgovarajuću temperaturu, jer ona ne bi trebala biti mnogo niža od vanjske
– Usmjerite zrak tako da vam bude ugodno, možda je najbolje da namjestite hladan zrak u vjetrobransko staklo i noge, čime ćete izbjeći direktan udar hladnog zraka u lice, što nikako nije dobro

5. Završetak vožnje

Nekoliko minuta prije završetka vožnje isključite klima uređaj, ali ostavite uključenu ventilaciju.

Zašto?

Klima-uređaj proizvodi mnogo vlage i iznimno je pogodno mjesto za stvaranje bakterija, a one mogu izazvati neugodne mirise i bespotrebno narušiti vaše zdravlje. Ako isključite klima-uređaj, a ostavite uključenu ventilaciju, vlažna mjesta klima-uređaja će se isušiti i na taj način smanjiti mogućnost nastanka bakterija.

Povećat ćete temperaturu u automobilu pa ćete se pripremiti za temperaturnu razliku prilikom izlaska iz kabine. Temperaturni šok svakako valja izbjeći, kako ne bi riskirali vlastito i zdravlje ostalih putnika. (automobili.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,