Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Palio je i na najvećim hladnoćama: 7 stvari koje treba znati o autu koji je voljela bivša Jugoslavija

Preuzmite sliku

Popularno

U prve tri godine proizvodnje napravljeno je čak milion automobila koji su se na ruskom tržištu prodavali pod imenom Žiguli…

Lada je bila veoma popularan automobil u bivšoj Jugoslaviji. Pričalo se da su Rusi radili za izvoz automobile bolje kvalitete od onih koji su bili dostupni domaćem stanovništvu. Auti za izvoz imali su deblji metal i antikorozivnu zaštitu, bolji starter i akumulator…

1. Pedeset i nešto mu je godina tek

Avtovaz je 1970. godine na tržište izbacio prvi model automobila – VAZ 2101, koji je napravljen kao robusnija verzija Fiata 124. Prvi modeli imali su motor s 64 konja, a bili su prilagođeni vremenskim uslovima u Rusiji.

 • 2. U Rusiji su ga zvali Žiguli

  U prve tri godine proizvodnje napravljeno je čak milion automobila koji su se na ruskom tržištu prodavali pod imenom Žiguli. No od tog se imena odustalo jer ga je bilo teško izgovoriti u ostatku svijeta, a neki su mislili i da previše podsjeća na pojam žigolo. Od milja su ga zvali i Kopejka, prema stotom dijelu ruskog rublja.

  3. Automobilski logo s brodom

  Na savjet stručnjaka proizvođači iz ruskog Toljata u Samarskoj oblasti automobile su preimenovali u Ladu, što je ime slavenske božice proljeća, ljubavi i ljepote. No ona nije bila inspiracija za ime. Naziv je zapravo posuđen od tipa ruskog broda – ladja, koji se nalazi i na logotipu tog automobilskog brenda.

 • 4. Popularan i u Engleskoj

  Relativno niska cijena proizvoda učinila je Ladu vrlo popularnim automobilom u Rusiji, ali i u dobrom dijelu ostatka svijeta. Za britansko tržište, pak, Avtovaz je rado redizajnirane modele s upravljačem na desnoj strani koje se danas smatraju rijetkim i vrijednim kolektorskim komadom.

  5. Razlika u kvaliteti

  Pričalo se da su Rusi radili za izvoz automobile bolje kvalitete od onih koji su bili dostupni domaćem stanovnštvu. Auti za izvoz imali su deblji metal i antikorozivnu zaštitu, bolji starter i akumulator. Baš zato neki su svoje Lade popravljali nekoliko puta sedmično, dok su drugi uživali u automobilu koji je palio i po najvećim hladnoćama.

 • 6. Vozili su ga taksisti i policajci

  Velika mu je prednost bila i što je auto imao jednostavnu konstrukciju koja se lako mogla popraviti u vlastitom domu uz minimalno znanje. Ne čudi što je postala vrlo popularna u većini svijeta – od Rusije preko Afrike do Kube. U nekim zemljama postala je službeno vozilo policajaca i taksista.

  7. Lada se proizvodi i danas

  Lada je izgubila na planetarnoj popularnosti nakon raspada SSSR-a, no i dalje se proizvodi. Avtovaz je danas sastavni dio grupe Renault te proizvodi modele poput Largusa, Kaline, Vesta, Granta i Nive. (Punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,