Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Palio i na najvećim hladnoćama, a voljela ga cijela bivša Jugoslavija

Preuzmite sliku

Lada je bila iznimno popularan automobil u bivšoj Jugoslaviji, a ove godine ruski proizvođač Avtovaz slavi čak 50 godina od izbacivanja prvog modela na tržište.

Pedeset mu je godina tek

Avtovaz je 1970. godine na tržište izbacio prvi model automobila VAZ 2101, koji je napravljen kao robusnija verzija Fiata 124. Prvi modeli imali su motor s 64 konja, a bili su prilagođeni vremenskim uvjetima u Rusiji.

U Rusiji su ga zvali Žiguli

U prve tri godine proizvodnje napravljeno je čak milijun automobila koji su se na ruskom tržištu prodavali pod imenom Žiguli. No od tog se imena odustalo jer ga je bilo teško izgovoriti u ostatku svijeta, a neki su mislili i da previše podsjeća na pojam žigolo. Od milja su ga zvali i Kopejka, prema stotom dijelu ruskog rublja.

 • Automobilski logo s brodom

  Na savjet stručnjaka proizvođači iz ruskog Toljata u Samarskoj oblasti automobile su preimenovali u Ladu, što je ime slavenske božice proljeća, ljubavi i ljepote. Ali ona nije bila inspiracija za ime. Naziv je zapravo posuđen od tipa ruskog broda – ladja, koji se nalazi i na logotipu tog automobilskog brenda.

  Popularan i u Engleskoj

  Relativno niska cijena proizvoda učinila je Ladu vrlo popularnim automobilom u Rusiji, ali i u dobrom dijelu ostatka svijeta. Za britansko tržište, pak, Avtovaz je rado redizajnirane modele s upravljačem na desnoj strani koje se danas smatraju rijetkim i vrijednim kolektorskim komadom.

  Razlika u kvaliteti

  Pričalo se da su Rusi radili za izvoz automobile bolje kvalitete od onih koji su bili dostupni domaćem stanovnštvu. Auti za izvoz imali su deblji metal i antikorozivnu zaštitu, bolji starter i akumulator. Baš zato neki su svoje Lade popravljali nekoliko puta sedmično, dok su drugi uživali u automobilu koji je palio i po najvećim hladnoćama.

 • Vozili su ga taksisti i policajci

  Velika mu je prednost bila i što je auto imao jednostavnu konstrukciju koja se lako mogla popraviti u vlastitom domu uz minimalno znanje. Ne čudi što je postala vrlo popularna u većini svijeta – od Rusije preko Afrike do Kube. U nekim zemljama postala je službeno vozilo policajaca i taksista.

  Lada se proizvodi i danas

  Lada je izgubila na planetarnoj popularnosti nakon raspada SSSR-a, no i dalje se proizvodi. Avtovaz je danas sastavni dio grupe Renault te proizvodi modele poput Largusa, Kaline, Vesta, Granta i Nive. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje