Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najveće greške koje vozači prave sa ručnim mjenjačem – da li ih i vi pravite?

Preuzmite sliku

Da li i vi pravite neku od ovih grešaka u vožnji?

Iako smo osnove pravilne vožnje naučili u auto-školama, mnogi od nas kasnije tokom vozačkog staža usvoje neke loše navike koje mogu da štete prenosnom sistemu automobila.

Ponekad smo i svjesni da griješimo, ali se loših navika teško oslobađamo što vrijeme više prolazi, a naš automobil sve to trpi.

Pa da vidimo koje su to najčešće greške koje činimo sa mjenjačem i kvačilom.

1.Odmaranje ruke na ručici mjenjača

Prva loša navika je odmaranje ruke na mjenjaču.

Ručicu mjenjača nikako ne bismo smjeli da koristimo kao mjesto za odmaranje ruke, jer pritisak gura viljušku mjenjača i može da dovede do preranog trošenja viljuške, što svakako nije dobro.

 • Lagani dodir prilikom vožnje u određenoj brzini neće imati značajniji uticaj, ali sama težina ruke je preveliki pritisak koji stvara opterećenje na mehaničke dijelove i zupčanike u prenosnom sistemu automobila. Ova napomena se uglavnom navodi u priručnicima o upravljanju i korištenju vozila.

  Osim što ćete produžiti vijek trajanja vašeg mjenjača, velika je prednost držanje obje ruke na volanu prilikom vožnje kako biste smanjili riskantne situacije u vožnji, a time povećali bezbjednosti za sebe, ali i ostale učesnike u saobraćaju.

  2. Držanje mjenjača u “brzini” prilikom zaustavljanja na semaforu

  Još jedna loša navika je držanje mjenjača u brzini prilikom zaustavljanja na semaforu.

  U zavisnosti od uslova i vremena čekanja, prilagodićete se zahtjevima saobraćaja, ali je nepotrebno ostaviti auto u prvom stepenu prenosa prilikom dužeg čekanja ili zaustavljanja.

  Ponovno ubacivanje u “prvu” prije kretanja ne iziskuje previše vremena, a auto će vam biti mnogo “zahvalniji” ako pritisnete kvačilo, ubacite mjenjač u neutralan položaj i pritisnete kočnicu dok čekate na semaforu.

  Uz to ćete pomoći i sebi, jer je lakše da odmorite nogu nego da sve vrijeme držite stisnuto kvačilo do kraja.

 • 3. Držanje papučice kvačila i konstantno pritiskanje “gasa”

  Kada govorimo o pokretanju automobila na uzbrdici iz stanja mirovanja, držanje papučice kvačila i konstantno pritiskanje gasa dovodi do trošenja mehaničkog dijela kvačila.

  Stoga neprestano održavanje automobila u kretanju/stajanju na uzbrdici (tzv. “vaga”) nije preporučljivo, za to postoje bolji i štedljiviji načini.

  Najjednostavnije je podići ručnu kočnicu i krenuti uz pomoć nje.

  Moderni automobili najčešće imaju automatski sistem koji održava vozilo u mjestu dok ne krenete (bez potrebe da aktivirate ručnu kočnicu), pa možete veoma lagano pritisnuti gas uz istovremeno otpuštanje kvačila.

  4. Ubrzavanje u previsokom stepenu prenosa

  Jedna od nepotrebnih situacija je i ubrzanje u previsokom stepenu prenosa.

  Ako, na primjer, vozite 50 km/h i u petoj ste brzini, nije dobro ubrzavati jer automobil u tom stepenu prenosa nije pripremljen za nagla ubrzanja i neprirodno je to očekivati.

  Broj obrtaja je premali da biste na vrijeme postigli željeno ubrzanje. Za to su predviđeni niži stepeni prenosa, odnosno niže “brzine”.

  Nemojte biti lijeni, već odvojite sekundu-dvije vremena i prije naglog ubrzanja spustite stepen prenosa u za to predviđenu brzinu.

 • 5. Zadržavanje noge na papučici kvačila, iako je automobil u pokretu

  Posljednja loša navika na koju video ukazuje jeste zadržavanje noge na papučici kvačila iako je automobil u pokretu i ne postoji potreba za tim. Ovo je sličan slučaj kao odmaranje ruke na ručici mjenjača.

  “Odmaranje noge na kvačilu” je nepotrebno, jer postoji mogućnost da vršite pritisak na mehaničke dijelove mjenjačke kutije.

  Pravilo koje svaki vozač zna je prvenstvo pritiska kočnice prilikom zaustavljanja vozila, zato nemojte konstantno da “visite” na papučici kvačila jer u slučaju potrebe naglog zaustavljanja prvo ćemo pritisnuti kočnicu, a nakon toga kvačilo.

  Za odmaranje lijeve noge postoji za to predviđeno mjesto, pa ga i iskoristite. (srbijadanas.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,