Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su greške koje radimo na štetu svom automobilu

Preuzmite sliku

Biti vlasnik automobila nije jednostavno. Potrebno se da se odgovorno odnosite prema njemu, kako se san ne bi pretvorio u noćnu moru.

Mnogi vozači svjesno ili nesvjesno griješe u odnosu prema svom automobilu, a svaki propust može da vam se obije o glavu. Tada obično strada novčanik, jer se svaki nemar na kraju plaća dvostruko.

Ignorisanje “check engine” lampice

Indikator “ceck engine” nije prolazna i bezazlena greška, koja se slučajno aktivirala na instrument tabli. Svaki put kad se aktivira potrebno joj je posvetiti posebnu pažnju, jer ignorisanje ovog upozorenja može rezultirati skupim popravkama.

 • Neredovna zamjena ulja i filtera

  Ulje je za motor je važno poput krvi za ljudski organizam. Ključno je za ispravan rad i nikako nije preporučivo premašivati fabrički propisan interval njegove zamjene. Mnogi smatraju kako je jedino važno da ulja ima dovoljno, a pritom ne uzimaju u obzir da vremenom svojstva ulja opadaju. Zamjena filtera je jednako važna, jer on sprječava da nečistoće prodiru prema vitalnim dijelovima motora.

  Zanemarivanje stanja guma

  Hronična besparica je razlog zbog kojeg mnogi ne vode računa o starosti i stanju guma, nego se samo fokusiraju na dubinu profila/šare. Uvijek je važno imati na umu da je automobil u kontaktu sa podlogom na površini manjoj od četiri razglednice. Bezbjednost vožnje u velikoj meri zavisi od stanja vaših guma, a stanje gume direktno je povezano sa starošću, dubinom profila i propisanim pritiskom.

  Preskakanje servisnog intervala

  Proizvođač je raspored servisa i opseg poslova koji se obavljaju na njima propisao sa razlogom, pa nikakve improvizacije u tom smislu nisu dobre. Inženjeri koji su radili na razvoju određenog modela automobila dobro su upoznati sa projektovanom trajnošću pojedinih sklopova, pa ako želite da izbjegnete neprijatna iznenađenja, držite se toga što su propisali.

 • Loša higijena automobila

  Odmalena nas uče kako je čistoća pola zdravlja. Isto se odnosi i na automobil. Održavanje čistoće višestruko će se vratiti. Lakše je uočiti nepravilnosti na karoseriji a izuzetno je važno i na vreme ukloniti sve štetne čestice koje bi mogle da naškode vozilu. To se posebno odnosi na detaljno pranje nakon zimskih uvjeta, kad su mnogi zazori puni soli, kojom se posipaju putevi, a koja na višim temperaturama nagriza lak i time omogućava napredovanje korozije. Također je bitno na vreme ukloniti ostatke izmeta ptica, kao i smolu i druge ljepjive materije biljnog porijekla koje mogu da naškode laku automobila.

  Nemaran ste vozač

  Nezavisno od toga kakvi su uslovi za vožnju na putu, prema automobilu se uvijek treba odnositi sa pažnjom i poštovanjem. Svi nagli pokreti, jurnjava sa hladnim motorom, gašenje vrućeg, škripa guma, bespotrebno naglo kočenje, naleti na rupe i neravnine… Nemaran vozač takvim pristupom višestruko, a nepotrebno, povećava potrošnju svih vitalnih sklopova i trajno nanosi štetu automobilu. Razlike mogu biti tolike da automobil sa 100.000 km bude u lošijem stanju od istog takvog modela, koji je u rukama savjesnog i dobrog vozača prešao 300.000 km. (b92.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,