Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je novi najbrži električni automobil na svijetu (FOTO)

Preuzmite sliku

S ubrzanjem kao formula do 100 kilometara na sat stiže za 2,39 sekundi čime je pretekao najvećeg konkurenta iz Tesla automobila koji tu brzinu postiže za 2,5 sekundi.

Najbrži električni automobil na svijetu FF 91 kojeg je proizvela kompanija Faraday Future predstavljen je na ovogodišnjem sajmu elektronike CES u Las Vegasu. S ubrzanjem kao formula do 100 kilometara na sat stiže za 2,39 sekundi čime je pretekao najvećeg konkurenta iz Tesla automobila koji tu brzinu postiže za 2,5 sekundi. Hrvatski Concept One, jurilica Rimac Automobila do stotke pak stiže za 2,6 sekundi.

Nick Sampson, viši potpredsjednik Faraday Futurea obznanio je kako automobil ima sistem bezupravljačkog parkiranja, odnosno vozač može ostaviti automobil i narediti mu gdje da se parkira. Takođe, vozilo ima dvije aerodinamične antene zbog čega je automobil veliki bežićni ruter.

Automobil je dugačak 5,25 metara i širok dva metra zbog čega se uvrštava među najprostranija vozila te vrste. Pokreću ga četiri elektromotora ukupnog maksimuma od 1.050 KS i 1.800 Nm napajanih iz ogromnog seta baterija kapaciteta 130 kWh.

No, skeptici tvrde kako automobil nikada neće izaći na tržište jer nije u potpunosti dovršen. Vjeruju da zbog finansijskih problema kompanije Faraday Future kupci ga neće imati priliku uistinu i kupiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,