Utorak, 26. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo je električni minibus bez vozača koji će uskoro voziti bečkim ulicama

Vozni park bečkog preduzeća za javni prijevoz bogatiji je od prije nekoliko dana za dva nova autonomna autobusa na električni pogon. Projekt je finansiralo Austrijsko ministarstvo saobraćaja, a njegov je nositelj bečko preduzeće za javni prijevoz “Wiener Linien”.

U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut “AIT” (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u saobraćaju “KFV” (“Kuratorium für Verkehrssicherheit”), Organizacija za kontrolu kvalitete “TÜV Austria”, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa “Navya”.

Cilj projekta je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern uvesti autobusnu liniju s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima – sa stalnim autobusnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima.

  • Razvoj senzorike pri tome podjednako je važan koliko i prihvatanje ovakvog načina transporta od putnika, neophodni pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije.

    Testiranje autonomnog mini-busa s električnim pogonom na području Asperna već je započelo, a planirano je da nova autobusna linija u promet bude puštena početkom 2019. godine.

    U proizvodnju dva autonomna autobusa koji mogu zaprimiti do 11 putnika uloženo je 1,5 miliona eura. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi 9 sati. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: