Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je automobil s najvećom pređenom kilometražom na svijetu

Preuzmite sliku

Popularno

Amerikanac Irv Gordon, bivši učitelj s Long Islanda, stekao je slavu i spominje se u Guinnessovim rekordima vozeći, vozeći i vozeći svoj Volvo P1800 koji je kupio u junu 1966.

Kupio je Volvo nakon što je imao problema s dva uzastopna Chevrolet Corvaira, jer Gordonu je trebao pouzdan automobil da ga svaki dan vozi na posao i nazad, svakodnevno putujući na put veći od 200 km.

U jednom intervjuu Gordon je rekao da se stvarno upustio u obaranje rekorda nakon što je shvatio da je svojim Volvom prešao granicu od 402.336 km samo s osnovnim održavanjem i bez popravaka, dobivši i lijepo pismo od Volva nakon što je kompaniji napisao pohvalu za njihov proizvod, prenosi HAK Revija.

  • Prvih milion milja, bila je velika stvar za Gordona, njegov Volvo i proizvođača automobila. Volvo mu je dao novi kupe 780 dizajniran od strane Bertonea koji je nastavio koristiti kao porodični automobil, na kraju ga prodavši s nešto više od 724.204 km, ali je svoj P1800 zadržao. Guinnessov rekord oboren je na 2.719.791 km, gotovo tačno milion milja (1.609 344 km) nakon što je Gordon obnovio motor. Uprkos tome što automobil na kraju nije trebao za posao drugu granicu od dva miliona milja, prošao je 2002. godine, a donijela mu je novi C70.

    P1800 je dobio novi motor 2009. godine, jer je originalni gubio kompresiju, a neka oštećenja na karoseriji nastala su u transportu samo su učvrstila Gordonovo dugo uvriježeno uvjerenje da niko drugi ne bi trebao voziti taj automobil osim njega. Takođe je sam obavio sve izmjene ulja i kočnica. Posljednje ažuriranje kilometraže na njegovoj stranici obožavalaca, ostavilo je automobil na 3,2 miliona milja, odnosno preko 5.149.901 km, u maju 2018.

  • “Kupio sam ovaj automobil i bio sam toliko zadovoljan da me automobil uvijek dovodio na posao, svakodnevno me odvodio kući, nikad mi nije zadavao tugu, nikad mi nije stvarao probleme, nikada nije trebao popravak. Dakle, očekujem da ću i dalje voziti automobil dok od mene ne ostane ništa – automobil će i dalje biti u blizini. Auto je u boljoj formi od mene”, rekao je.

    Irv Gordon umro je krajem 2018. godine, a s njim prestaje i priča o jednom posebnom Volvu P1800. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje