Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo je 7 najružnijih automobila ikada: U nekima ste se sigurno i sami vozili…

Automobilska industrija je zaslužna za razvoj različitih tehnologija, ali i za jedne od najljepše dizajniranih objekata u historiji čovječanstva. Mercedes Gullwing, Lamborghini Miura, Chevrolet Corvette iz 1963. godine, Audi R8…

Ali… Grozno dizajnirani automobili su također čest slučaj, a izazivaju refleks povraćanja kod brojnih prolaznika, namjernika i slučajnika.

Pogledajte sedam najgorih. Ako znate išta o automobilima već sad možete pogoditi ko je na broju jedan.

7. AMC Gremlin

 • Kao djeca smo mislili da je Gremlin samo nadimak za automobil koji je vozio Mr. Feeny u seriji “Dječak upoznaje svijet”, a onda smo saznali kako postoje i američke verzije kompaktnih automobila kao što su Yugo, Fićo, Peglica…

 • Čudno odrezan zadnji kraj je najveći krivac groznom dizajnu, ali nije pomogao ni čudan odabir boja.

  6. Chrysler PT Cruiser

 • Jedno vrijeme smo mislili da je ovaj automobil kul. I onda smo odrasli. Dokaz kako retro stil ne uspije svaki put.

  5. Renault 4

 • Renault 4 se proizvodio od 1961. do 1992. godine. Bio je Renaultov odgovor na Citroenov 2CV. Bio je izuzetno prostran za svoju veličinu, a najviše nam se sviđa mjenjač brzina u upravljačkoj ploči i one dvije male ljubavne ručke kod branika koji su imali neki modeli. Realno – ružan je, ali ga volimo.

  4. Suzuki X90

 • Vjerovatno pamtite samo ove Mini Coopere s Red Bull limenkama na zadnjem dijelu i preslatkim Wingsicama za volanom, ali Suzuki X-90 je prvi Red Bull službeni automobil – upravo zbog svog glupog dizajna. Taman ima takav gepek da se može ubaciti ogromna limenka. Top Gear magazin je uvrstio X-90 na listu “Top 13 najgorih automobila u zadnjih 20 godina”. Šta više reći?

  3. Sebring Vanguard Citi Car

 • Možemo ga opisati ukratko kao šator na točkovima. Ako smo biti manje okrutni – golf kolica. Nismo ih vidjeli na našim cestama, ali filmovi i serije su učinili svoje. Uništen nam je vid i sad vidimo samo na blizu.

  2. Ford Ka

 • Kao da je ovaj auto glinamolom oblikovalo dijete. U osnovnoj školi. Za vrijeme odmora. Kratkog.

 • Onog od pet minuta. Bez obzira na sve sportske verzije Ka modela, ovaj auto ostaje jedan od najružnijih u našim knjigama. Pogotovo prva generacija s plastikom svuda.

  1. Fiat Multipla

 • Fiat nikad nije dobivao desetke u kategoriji “dizajn” jer dali su svijetu i Punto (kabriolet verziju također) i “skoro pa Ferrari” Barchettu, i mali Seicento, ali uvjerljivi trofej najružnijeg auta svih vremena pripada Fiatu Multipli.

 • Multipla je pomalo nespretno izabrano ime, a dva seta glavnih farova ga pretvaraju u disco light show na točkovima. Edmunds.com je popratio fotografiju Multiple sa sljedećim komentarom:

  “Izgleda kao da je pobjegao s Neptuna, odbijao se po Sunčevom sistemu pri tome udarajući u asteroide, a zatim se otopio prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu”.
  Pomalo okrutno, ali nije daleko od istine. Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku ga je uvrstio u izložbu “Drugačije ceste – automobili za iduće stoljeće”. Nismo sigurni jesu li bili ozbiljni. Ovaj auto je postao ikona upravo zbog svoje ružnoće. Šest ljudi stane unutra, savršen za more. I niko vam ga neće ukrasti, sasvim sigurno. (Idesh.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje