Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovi evropski gradovi imaju najveće saobraćajne gužve

Preuzmite sliku

Sveobuhvatno istraživanje INRIX-a za 2022. godinu (Global Traffic Scorecard) obuhvata  50 zemalja i preko 1.000 gradova širom svijeta.

Ove godine iz istraživanja je izuzeta Rusija, čime je iz analize ispala i Moskva, grad koji je bio u evropskom vrhu kada su u pitanju saobraćajne gužve.

London je, kao i prošle godine, imao najlošiji rezultat, ne samo u Evropi već i u cijelom svijetu.

 • To je grad sa najzagušenijim saobraćajem, a prosječan vozač u Londonu izgubi 156 sati godišnje u saobraćaju.

  Nešto lošiji, sa samo sat manje, je Chicago, koji bilježi drastičan porast saobraćajnih gužvi.

 • Pariz se probio na treće mjesto sa prosječno izgubljenih 138 sati, ali i kao jedini grad među najprometnijima koji je zabilježio pad saobraćaja u odnosu na prethodnu godinu.

  Jedini evropski grad koji još uvek ulazi u top 10 najgorih na svijetu je Palermo sa 121 satom izgubljenim u saobraćaju.

  Zagreb se u pogledu saobraćaja i gužvi nije mijenjao u odnosu na 2019. godinu, a u odnosu na 2021. situacija je čak i bolja i to za 6%. Zagrepčani su godišnje u saobraćaju gubili oko 48 sati, što Zagreb stavlja na 105. mjesto, između Liverpoola i Ankare.

 • Ljubljana je sa 32 sata izgubljena u saobraćaju na znatno boljem 269. mjestu, dok je Maribor sa 17 sati gužve na odličnom 639. mjestu.

  Svi austrijski gradovi, uključujući Beč i Graz, imaju znatno manje gužve od Zagreba, dok je jedini znatno lošiji grad u okruženju Budimpešta sa čak 86 izgubljenih sati i 23. mjestom na rang listi.

  Inače, britanski vozači u saobraćajnim gužvama izgube u prosjeku 80 sati godišnje, dok je u Njemačkoj taj broj duplo manji.(b92)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,