Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove mirise u automobilu ne biste trebali ignorisati

Preuzmite sliku

Popularno

Auto može ispuštati razne mirise, koji mogu biti indikatori da nešto nije u redu s njim. Evo kako prepoznati šta znače neki od tih mirisa i šta trebate poduzeti u svakoj od situacija.

Ako vam se dogodi da u kabini vašeg automobila prolijete neku toplu tekućinu poput kafe, bit će vam jasno porijeklo neobičnog mirisa. Međutim, ako uzrok širenja nekog čudnog mirisa nije određen, velike su šanse da on dolazi iz zone oko motora što nije dobar znak, kaže Jill Trotta iz RepairPala.

“Mirisi koje automobili ispuštaju, jasan su indikator da nešto nije u redu s njima. Stoga, nikada nemojte ignorisati čudne mirise koje osjetite tokom vožnje”, dodaje Trotta.

U nastavku slijedi pregled nekih od najtipičnijih mirisa koje automobili ispuštaju, kao i šta poduzeti u svakoj situaciji.

Ako smrdi na pokvarena jaja

Mogući uzrok: Katalizator

“Miris sumpora može ukazivati na disbalans u odnosu mješavine zraka i goriva u vašem motoru”, kaže Trotta. Ako postoji problem s ubrizgavanjem goriva, ostaci goriva koji nisu sagorjeli mogu začepiti katalizator i blokirati prolaz ispušnih plinova. U tom slučaju, automobil se više neće moći pokrenuti, prenosi index.hr.

Šta poduzeti: Katalizator se može spasiti ako se problem identificira u začetku, te bi najbolje bilo da mehaničar odmah pogleda vozilo.

Ako smrdi na plijesan

Mogući uzrok: Klima uređaj

Klima uređaji funkcioniraju po principu da izvlače vlagu iz zraka, dok se ekstrahirana voda smješta u kutiju iza kontrolne ploče, koja ima svoj odvod. Ako se dogodi da lišće dospije u kutiju, ono može blokirati odvod, a ustajala voda koja nije mogla oteći, na kraju će poprimiti miris plijesni. Također, voda često pronađe i alternativni put izvan kutije i završi u kabini na tepisima.

Šta poduzeti: Ako osjetite ovaj miris, provjerite sistem klima uređaja. Kako biste spriječili stvaranje vlage koja dovodi do pojave plijesni, pokrenite klima uređaj svakih mjesec ili dva, čak i ako nemate potrebu rashladiti kabinu. Ovo će učiniti da se gumice i ležajevi klima kompresora redovno podmazuju što će produžiti njegov vijek.

Ako se osjeća miris slatkog sirupa

Mogući uzrok: Antifriz

Slatkasti miris koji dopire iz pravca motora vjerovatno znači da je došlo do curenja antifriza iz rashladnog sustava. Ovaj problem može napraviti ozbiljnu štetu i dovesti do pregrijavanja motora.

Šta poduzeti: Ako antifriz curi, vožnja u takvim uslovima može oštetiti motor. Stoga je najsigurnije odšlepati auto do najbližeg servisa.

Ako osjetite oštar miris dima

Mogući uzrok: Curenje ulja

Curenje ulja je opasno iz više razloga. Ako dospije u izduvni sistem, može se zapaliti dok, s druge strane, nizak nivo ulja u motoru dovodi do oštećenja motora. Ako neugodan miris koji “grize” oči osjetite ubrzo nakon što ste na automobilu promijenili ulje, curenje može biti posljedica loše zavrnutog čepa za ulje prilikom zamjene ili loše postavljenog filtera ulja. Uzrok curenja može biti i loša brtva, što može prouzrokovati kapanje po zupčastom remenu vozila. Ulje može curiti i na semeringu radilice koji je u lošem stanju.

Šta poduzeti: Provjeriti nivo ulja i kod mehaničara utvrditi uzrok curenja.

Ako osjećate miris spaljenog tepiha

Mogući uzrok: Pregrijani kočioni diskovi ili pakne

Ako osjetite ovakav miris prilikom spuštanja niz strmu nizbrdicu, dok stopalo blago držite na kočnici, to može značiti da su pakne ili diskovi na vašem automobilu pregrijani. To može dovesti do prerane istrošenosti kočnica ili čak i do njihovog kvara. Ako se miris nastavi širiti, a da prethodno automobil niste duže vozili u “stani-kreni” režimu, kočnice morate pregledati. Također, treba imati na umu da je sasvim uobičajeno, ako ste nedavno mijenjali pakne na vozilu, da ispuštaju ovaj miris tokom prvih nekoliko stotina kilometara vožnje.

Šta poduzeti: Prije spuštanja niz nizbrdicu, pritisnuti nekoliko puta papučicu kočnice.

Ako osjećate miris dima

Mogući uzrok: Prodor ispušnih plinova iz auspuha

Miris uslijed prodora plina iz auspuha, koji dospije u kabinu vozila, može podići nivo ugljikovog monoksida na rizični nivo.

Šta poduzeti: Zaustaviti vozilo, isključiti motor i spustiti prozore. Najsigurnije bi bilo odšlepati vozilo do servisa.

Ako osjetite miris izgorjele gume

Mogući uzrok: Remen koji proklizava

Uzrok širenju ovog mirisa može biti kanalni remen koji proklizava odnosno crijevo rashladnog ili servo sustava, koje dodiruje remen i počinje se topiti uslijed trenja.

Šta poduzeti: Pričekati dok se automobil ne ohladi, otvoriti haubu i provjeriti remen i crijeva, a ako se miris nastavi širiti, odvesti auto kod mehaničara, navodi Geico.

Ako osjetite miris izgorjele plastike

Mogući uzrok: Kratak spoj na instalacijama

Dotrajala plastična izolacija duž električnih instalacija u vozilu može učiniti da žice dođu u kontakt i proizvedu kratak spoj. Kratak spoj također može biti uzročnik spaljene ili istopljene plastične izolacije.

Šta poduzeti: Najbolje je odvesti auto na dijagnostiku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,