Ponedjeljak, 14. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odlučili ste putovati na more: Obratite pažnju na ovih pet stvari

Vrućine su stigle, godišnji odmori se bliže, a svi razmišljamo o zvukovima i mirisima mora, no prije opuštanja treba se pobrinuti da putovanje do željene destinacije prođe besprijekorno

Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da se bezbrižno uputite na putovanje, bez straha od nevolja koje mogu zadesiti vas i vaš automobil tokom vožnje. Naravno, na neke stvari ne možemo uticati, ali na ovih pet ključnih svakako možemo.

Pet pravila za vožnju za pet!

 • 1. Provjerite sve na automobilu

  Prije polaska na duže putovanje treba provjeriti ispravnost vozila, odnosno ispravnost svjetlosnih uređaja (svjetla, pokazivači smjera), provjeriti nivo ulja u motoru te stanje i pritisak guma. Ne smije se zaboraviti ni rashladna tekućina, odnosno njena količina, kao i količina tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Također, ako su metlice brisača istrošene, treba ih promijeniti. Provjerite je li sva obavezna oprema, poput trokuta, reflektirajućega prsluka… u automobilu.

  2. Dobro planirajte 

  Jako je bitno izjeći polazak na put u vrijeme najvećih saobraćajnih gužvi – čitaj vikenda. Znači, petak popodne, subota ujutro i nedjelja popodne najudarniji su dani u sedmici, kada su gužve, posebno u ljetnim mjesecima –ogromne. Važno je odabrati pravi ‘tajming’ polaska, kao i pravovremeno se informirati o stanju na cestama, alternativnim pravcima i vremenskim prilikama. Također, savjetujemo putovanje noću ili u ranim jutarnjim satima zbog vrućine tokom ljeta. Usto, na put obvezno trebate kretati odmorni, odnosno ne poslije radnoga vremena.

 • 3. Oprez na maksimumu

  Ponesite osvježavajuća pića, neka svi putnici koristite sigurnosne pojaseve i pobrinite se za pravilan smještaj djece u automobilu. Također, nemojte konzumirati alkoholna pića i poštujte saobraćajne propise i znakove. Brzinu vozila valja prilagoditi i stanju i uslovima na cesti, a posebno pripaziti na stanje ceste nakon prve kiše poslije dužega sunčanog razdoblja, jer tada ceste znaju biti vrlo skliske.

 • 4. Poštujte pravila

  Za vožnje izvan naselja ili na autocesti valja obratiti pažnju na držanje dovoljnoga razmaka u odnosu na vozilo koje se nalazi ispred. Također, pri vožnji autocestom valja poštivati signalizirana ograničenja, a najbitnije je držati se u desnoj saobraćajnoj traci i lijevu koristiti isključivo za pretjecanje, nipošto se ne smije voziti u suprotnom smjeru, kao ni parkirati auto na autocesti, odnosno ne izvoditi radnje koje dovode u opasnost ostale učesnike u saobraćaju.

 • 5. Vozite odmorni

  Bez obzira na gužvu, nikada nemojte ulaziti u rizična preticanja, jer ugrožavanje svojih i tuđih života nije vrijedno nijedne minute dolaska prije. Usto, osjetite li da vas savladava umor, slabost ili nervoza, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite. Tako ćete isključiti svaku mogućnost saobraćajne nesreće. Pomno valja pratiti radijske programe koji daju razne informacije u saobraćaju, a ako ipak sudjelujete u saobraćajnoj nesreći, najbitnije je osigurati mjesto nesreće da bi se otklonile nove opasnosti te žurno obavijestiti policiju na telefon 192 ili žurne službe na broj 112. (Autostart.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje