Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nove Audije iz tvornice od sada izvozi hibridna lokomotiva

Francuski proizvođač električnih generatora i vozova Alstom poznat po svojim brzim vozovima AGV, Eurostar i TGV pobrinuo se da Audi bude “zeleniji”.

U jeku afere s dizel motorima i njihovom “čistoćom” Audi je predstavio svoj novi hibridni voz koji će svakodnevno iz njegove fabrike u Ingolstadtu izvoziti nove automobile i tako na godinu ovom brandu smanjiti emisiju CO2 za 60 tona.

Dnevno u i iz Ingolstadta izađe 15 vozova s automobilima i dijelovima koje ondje proizvede Audi. Unutar same fabrike čak je 18 km pruge, a Audi na plaći ima 17 vozača lokomotiva koji svakodnevno raspoređuju vagone po brojnim lokacijama unutar fabrike. U prosjeku lokomotiva unutar Audijeve fabrike dnevno bude u pogonu gotovo 11 sati što u konačnom zbiru na kraju godine dođe do 3.800 radnih sati koje svaka lokomotiva ondje skupi. Dnevno se ondje odradi prosječno 75 manevara, a zbroje li se tu bareli potrošenog goriva priča o ekološkim automobilima i nije tako blistava.

Kako bi to promijenio Audi je nabavio plug-in hibridnu lokomotivu koju je za njega proizveo francuski Alstom. Ona samo na struju može raditi dva sata, a pri vožnji u pomoć joj uskače i dizelaš koji je u njoj ugrađen. Za vrijeme svake pauze baterije lokomotive nadopunjavaju se iz električne mreže tako da se pomoć dizelskog agregata svede na najnižu granicu.(automotoportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje