Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nova tehnologija mijenja sigurnosne trokute: Prva evropska država uvodi male ‘svjetionike’

Preuzmite sliku

Jedan od ključnih izazova bio  je spriječiti vozača da mora izaći iz vozila kako bi postavio trokut, čime se izbjegava rizik od nesreće.

Od  2026. godine španjolska Glavna uprava za saobraćaja će imati geolocirane sve automobile koji imaju određeni problem. Više neće biti legalno koristiti trenutne trokute upozorenja kada vozači stanu zbog kvara, nesreće ili nekog trećeg slučaja.

Kao što je utvrđeno Kraljevskom uredbom 1030/2022, nova V16 svjetla  za signalizaciju u nuždi na javnim cestama bit će obvezna od 1. januara 2026. i imat će sistem povezivanja tako da geolociraju sva vozila, piše testcoches.es.

Glavna uprava za saobraćaja već nekoliko godina testira ovu tehnologiju, koja se kolokvijalno naziva malim svjetionicima. Malo trepereće svjetlo ima i tehnologiju geolociranja i automatskog javljanja centrima za sigurnost prometa. To znači da će biti  poslane informacije o vremenu i mjestu gdje je V16 svjetlo aktivirano i kada je deaktivirano.

U detaljima zakonskog teksta navedeno je da će se lokacija slati svakih 100 sekundi, ali će se prestati slati kada se pošalje informacija o deaktivaciji uređaja za hitne slučajeve. Drugim riječima, GPS položaj vozila bit će poslan samo kada se aktivira mali svjetionik za slučaj opasnosti. Jedan od ključnih izazova bio je spriječiti vozača da mora izaći iz vozila kako bi postavio trokut, čime se izbjegava rizik od nesreće.

Svjetlo će biti vidljivo na jedan kilometar, a internet veza je osigurana na minimalno 12 godina, piše revija HAK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,