Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nikad djecu nemojte stavljati u autosjedalicu u zimskoj jakni

Preuzmite sliku

S dolaskom hladnijih dana, oblačimo se toplije i čini se logičnim dijete ostaviti u zimskoj jakni u autosjedalici. No to može biti ogromna greška, naročito u slučaju sudara kada može činiti veliku razliku.

Zimske jakne, pogotovo one debele i od klizavih materijala, onemogućavaju dovoljno efikasno zatezanje sigurnosnih pojaseva. Osim toga, debele su i ponovo onemogućavaju dobro zatezanje pojasevima preko djeteta.

-Zimske jakne, skafanderi i općenito debela i klizava odjeća sprečavaju ispravno vezanje djeteta u autosjedalici. Naime, pojas autosjedalice, ili pojas od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju moraju biti čvrsto uz djetetovo tijelo. Debele jakne i slična odjeća to onemogućavaju i prilikom sudara dijete može isklizati iz pojaseva i ozbiljno se ozlijediti. Zamislite koliko zraka istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakuumiranje, koliko se one stisnu. Taj zrak se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazni prostor između pojaseva i djeteta. Dakle, kao da dijete niste uopće zategnuli – istaknula je Jana Bosanac, savjetnica za autosjedalice Udruženja RODA, prenosi portal 24sata.hr.

Makar vam se čini da ste dijete dobro zategnuli, zapravo niste. Između djetetovog tijela i pojasa ostalo je mnogo mjesta, a upravo je to ključno u slučaju sudara. Tako dijete može lakše izletjeti iz sjedalice kao da nije ni vezano.

– Puno ljudi se boji da će se dijete prehladiti, razboljeti, ako mu se makar na tako kratko skine jakna. Više razmišljaju o prehladi i bolesti nego o slomljenom vratu. A upravo slomljeni vrat je ono što se djetetu može dogoditi ako je vezano u jakni. Prehladu se može izliječiti, slomljeni vrat ne može. Također je mnogim roditeljima teško svako malo skidati jaknu, pa stavljati natrag, pa opet skinuti. Međutim, ta radnja od 20 sekundi više je nešto što će djetetu spasiti život. I ako se nešto dogodi mislim da si nitko neće oprostiti što nije uzeo tih 20 sekundi više da bi mu dijete ostalo živo – objašnjava Jana Bosanac. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,