Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neprevaziđeni Golf dvojka: U orginalnom izdanju nakon 29 godina – skuplji od novog GTI-a (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Francuski trgovac polovnjacima “eleven-cars” ponudio je crveni Rallye Golf u originalnom stanju po cijeni od 30.000 eura! Poređenja radi, toliko košta novi Golf GTI!

U periodu od 1989. do 1991. godine napravljen je u svega 5.000 primjeraka u cilju dobivanja homologacije za rally nastupe. Da je VW Golf Rallye najskuplja i najunikatnija verzija legendarne “dvojke” dokazuje i 30 godina nakon rođenja.

 • Ponuđeni VW Golf II Rallye napravljen je 1990. godine, prešao je 127.700 kilometara u rukama pet prethodnih vlasnika. Žuti (originalni) farovi naglašavaju da je riječ o modelu namijenjenom francuskom tržištu, a automobil se može pohvaliti i kožnim enterijerom, prenosi Radio Sarajevo.

  Rallye Golf bio je prepoznatljiv po proširenim blatobranima i bočnim panelima, pravougaonim farovima, ali i jedinstvenom motoru. Kako bi se ugurao u klasu 1700 kubika, zapremine dobro poznatog 1,8 litarskog motora s G-punjačem smanjena je sa 1781 na 1760 kubika.

  Da se smanjenje zapremine ne bi odrazilo na gubitak snage od 160 “konja” ugrađen je veći međuhladnjak. Kada je izašao iz fabrike, VW Golf Rallye koštao je 35.650 njemačkih maraka, što znači da skoro dvostruko dobio na cijeni tokom tri decenije.

  Cijena francuskog polovnjaka može se čak smatrati povoljnom jer je nedavno u Njemačkoj za 45 hiljada eura ponuđen crni Rally Golf s 38.500 kilometara ali ne i standardnim naplatcima. Bilo kako bilo, riječ je o raritetnom modelu čija će cijena smo rasti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,