Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne odričite ih se tek tako: Stari Golfovi u nekim zemljama vrijede čitavo malo bogatstvo

Preuzmite sliku

“Obuzela me je nostalgija. Nakon prve vožnje shvatio sam da je vrijedilo kupiti ovaj automobil…”

U nedjelji u kojoj je se navršilo tačno 35 godina od početka proizvodenje Golfa “dvojke” u bivšoj Jugoslaviji, sa druge strane Atlantika stigla je vest koja potvrđuje koliki je zaista uticaj i vrednost ovog Volkswagenovog automobila u svijetu.

Golf Rabbit prve generacije na tržište SAD i Kanade plasiran je prije 45 godina i predstavljen kao nasljednik popularne “bube”. Danas je cijena dobro očuvanih primjeraka ovog automobila prilično velika, o čemu svjedoči i auto o kome piše agencija Bloomberg.

 • Volkswagen Golf prve generacije, koji je na sjevernoameričkom tržištu nosio ime Rabbit, veoma je tražen među kolekcionarima automobila u SAD. Tako je u septembru prošle godine, jedan Rabbit, koji je prešao nešto više od 161.000 kilometara, prodat je za čak 33.000 dolara. U februaru ove godine, još jedan takav Golf prodat je za 30.000 dolara.

  Vlasnik i predsjednik zastupništva kompanije “Lotus Motorsport/Aston Martin” za Novu Engleskou Steve Serio kupio je jednog takvog Golfa za 38.000 dolara.

  – Obuzela me je nostalgija. Nakon prve vožnje shvatio sam da je vredilo kupiti ovaj automobil – rekao je on.

 • Dizajn prvog Golfa, koga je potpisao slavni Italijan Giorgetto Giugiaro (inače dizajner Yuga Florida), bio je revolucionaran dizajn za svoje vrijeme. U narednim godinama, Golf prve generacije se proizvodio u mnogo verzija, među kojima je i slavni sportski GTI.

  A da cijena ovog automobila nevjerovatno raste svjedoči i činjenica da GTI verzija iz 1983. godine, koja je prije tri godine u SAD prodavana za 7.500 dolara – sada vrijedi 12.000 dolara. Zato i ne treba da čudi to što stariji Golfovi u nekim zemljama svijeta olako dostižu cijenu i do 30.000 dolara.

 • Zanimljivo je da jedan Golf “dvojka”, proizveden u sarajevskoj fabrici 1987. godine, “savršeno očuvan i bez imalo korozije”, se na jednom placu u Njemačkoj prodaje za 5.000 eura. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,