Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici dokazali: Muškarci su opasniji vozači od žena

Preuzmite sliku

Istraživači londonskog Univerziteta Westminster pratili su prosječne statistike fatalnih saobraćajnih nesreća, mjerenih na milijardu ukupno pređenih kilometara tokom 10 godina

U velikom istraživanju, koje je za temu imalo analizu ponašanja vozača u saobraćaju, sprovedenom u Velikoj Britaniji, analizirani su podaci o saobraćajnim nesrećama sa tragičnim ishodom.

Istraživanje je obuhvatilo saobraćajne nesreće koje su se dogodile u perodu od 2005. do 2015. godine, u kojim je bilo poginulih. Istraživači londonskog Univerziteta Westminster pratili su prosječne statistike mjerene na milijardu ukupno pređenih kilometara.

Ukratko, rezultati su pokazali da su muškarci mnogo opasniji vozači od žena.

Najveća razlika zabilježena je među motorostima. Muški vozači i do 10 puta više učestvuju u nesrećama sa smrtonosnim ishodom nego žene, u poređenju sa prosekom kilometara koje pređu i jedni i drugi. Takođe, u obzir je uzeta i činjenica da žene uglavnom voze manje motore slabije snage (vespe, skutere, mopede).

Kada su putnički automobili i mini vanovi u pitanju, u saobraćajnim nesrećama sa smrtonosnim ishodom muškarci su učestvovali u dvostruko više nesreća od žena vozača.

Najzanimljiviji zaključak istraživanja odnosi se na teretna vozila. Sudeći prema analiziranim podacima, muški vozači četiri puta više učestvuju u fatalnim saobraćajnim nesrećama nego ženski. Autori istraživanja zato dodaju da bi, kada su teretnjaci u pitanju, trebalo da bude više žena za njihovim volanima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,