Ponedjeljak, 16. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mobitel i vožnja – smrtonosna kombinacija

Sve veći krivac za izgubljene ljudske živote u prometnim nesrećama su mobiteli, odnosno njihovo korištenje za vrijeme vožnje

U istraživanju britanske agencije ‘Ofkom’ posebno je naglašena ljudska ovisnost o mobilnim telefonima, a navodi se kako vlasnici pametnih telefona ‘moraju’ barem jednom u 12 minuta provjeriti svoj telefon, a dvije trećine ispitanika priznale su kako su im oni postali osnovni dio života.

Ovaj šokantan podatak još ozbiljnije zabrinjava kada tu činjenicu gledamo s aspekta saobraćaja, odnosno upravljanja automobilom i provođenja vremena u njemu za putovanja. Tim povodom Britanska agencija za sigurnost prometa priopćila je kako je 2016. godine u saobraćajnim nesrećama koje su bile uzrokovane korištenjem mobitela život izgubilo 32 ljudi, a 105 ih je teže povrijeđeno. Situacija se pogoršava iz godine u godinu, a ni na našim prometnicama ovakve nesreće nisu rijetkost.

‘Vozači moraju razumjeti kako zbog razgovora, dopisivanja ili provjere društvenih mreža ne treba rizikovati živote, ni drugih sudionika u saobraćaju ni svoj’, jedna je od poruka iz Agencije. (Autostart.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje