Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mercedesov model “W140” i nakon nakon 30 godina uživa poštovanje

Preuzmite sliku

Iako ih je danas rijetkost vidjeti u svakodnevnom saobraćaju Mercedesov model “W140” i nakon nakon 30 godina uživa poštovanje kod istinskih ljubitelja u automobile.

Značajan broj je onih koji još uvijek u svojim garažma imaju jedan ovakav primjerak uz automobil koji svakodnevno koriste.

Međutim, kada požele da osjete istinke čari vožnje onda sasvim sugurno će sjesti za volan ovog kultnog automobila koga mnogi smatraju najboljim vozilom koje je tvornica Mercedes ikada proizvela.

Naime, Mercedes-Benz 600 SEL pripada trećoj generaciji S-Klase (kodna oznaka W140) koja se proizvodila tokom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Njemačku ikonu pokreće atmosferski V12 motor zapremnine 6,0 litara (kodna oznaka M120 E60) koji razvija 408 KS pri 5200 o/min, uz 580 Nm okretnog momenta pri 3800 o/min.

Benzinac je uparen sa četiri-stupanjskim automatskim mjenjačem te pogonom na stražnje kotače, a mora se nositi s automobilom ukupne mase 2190 kilograma.

Kada je riječ o performansama, 600 SEL od 0-100 km/h ubrzava za samo 6,3 sekunde, dok je najveća brzina ograničena na 250 km/h. Prosječna potrošnja je deklarirana na 12 l/100 km.

Cijena ovog modela svojedobno se kretala oko 200,000 njemačkih maraka, a prodano je 32.517 primjeraka.

Svi vlasnici koji su nekada posjedovali ovakav jedan model automobila, pa čak iako je u pitanju bila izvedba sa nešto slabijim motorom će vam na prvu kazati da je to najbolji automobil koji su ikada imali.

Udobnost kakvu je u vožnju pružao Mercedesov model “W140” teško da danas mogu postići najnovije generacije automobila.

Također, mnogi automehaničari se znaju našaliti u kada kažu dobro je što su se prestali praviti ovakvi automobili jer bi bili nezaposelni. Aludirajući na činjenicu da osim redovnih servisnih intervala modeli kakav je bio “W140” skoro pa se nisu kvarili uz stotine hiljada pređenih kilometara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,