Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mercedes-Benz W124 upalio nakon 16 godina

Preuzmite sliku

Opšte je mišljenje da su dizel motori superiorni što se tiče pouzdanosti, naravno ukoliko se odgovarajuće održavaju.

Naravno, možda se neće svi složiti s navedenim, ali priloženi video bio mogao da dokaže par stvari.

Naime, YouTuber Flexiny je u svom najnovijem klipu pronašao dizel Mercedes-Benz, koji je čak 16 godina stajao na jednom mjestu, da bi mu zatim uspješno upalio motor.

Riječ je o modelu W124 iz 1988, i s obzirom da je toliko dugo bio ostavljen na jednom mjestu, trebalo ga je izvaditi iz ‘jazbine’. Ono što je takođe iznenađujuće je da su tri od četiri gume bile korektno napuhane.

Nakon stavljanja automobila u bolju poziciju i podizanja haube, ukazao se motor koji je u boljem stanju nego što bi se očekivalo.

Neke komponente doduše izgledaju kao da nisu više ispravne, ali ispostavilo se da karter nije presušio, kao i da je većina elemenata u relativno dobrom stanju.

Nakon zamjene akumulatora, neka vrsta upozorenja se pojavila na kontrolnoj tabli. Čovjek koji je vraćao automobil u život otkrio je u čemu je zapravo problem.

S deaktiviranim alarmom, izgledalo je da kompletna elektronika radi kako treba.

Uz malo pomoć pri “odglavljivanju” različitih komponenti, motor je “zaverglao” ali nije upalio.

Ipak, nakon uklanjanja remena s fronta agregata, startovao je bez problema.

Poslije zamjene nekih tečnosti i zamjene remena, automobil je startovao s elanom. Bilo bi lijepo vidjeti da li je mjenjačka kutija funkcionalna, ali dodatni radovi su definitivno neophodni, jer i motor ne zvuči sasvim zdravo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,