Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Među stotinama mercedesa Širokim Brijegom prodefilirao i crveni Ponton Džemala Bijedića (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Među stotinama mercedesa Širokim Brijegom je prodefilirao crveni Ponton Džemala Bijedića u sklopu Mercedes Meetinga Hercegovina, koji je danas drugi put održan u organizaciji Udruge Mercedes Fan Klub Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 400 mercedesa prodefiliralo je Širokim Brijegom, koje su vlasnici s ponosom vozili i predstavili široj javnosti. Kolone automobila s krunom kralja automobilske industrije zadivile su brojne posjetitelje i medije predstavljajući modele od onih iz daleke 1929 godine do onih koji se mogu vidjeti u svakodnevnom prometu. Na ovom skupu predstavili su se i novi modeli Mercedesa, a druženje je bilo sjajna prilika i za prodaju automobila.

No, crveni Ponton mercedes koji je Tito poklonio Džemalu Bijediću vlasnik Nevenko Soldo iz Široki Brijega kaže nikome ne želi prodati.

“Ja sam ovaj automobil poznavao prije rata dok sam živio u Sarajevu, a našao sam ga ispred policijske postaje u Hadžićima i odmah je slijedila kupovina pošto sam poznavao vlasnika. Doveo sam ga kući i slijedila je restauracija. Bio je u dosta lošem stanju jer je čitav rat bio u Sarajevu. Onda je trebalo to sve detaljno pregledati skinuti ponovno vratiti originalne dijelove. Na restauraciji sam radio tri godine jer je teško bilo doći do dijelova“, priča Nevenko.

Jedan je od najzanimljivijih je na oldtimerskim susretima i nerijetko se njih fotografiraju posjetitelji, a oni koji žele u svoju zbirku svrstati vozilo velikih jugoslavenskih velikana za cijenu, ali odgovor je uvijek isti.

“Svijet zove pita, slika, ali ostaje u obitelji Soldo do daljnjeg. Puno mi je srce jer ima svoju karizmu i drago mi je što je to nasljedstvo od 66 godine. Ja želim da ga sačuvam da što bolje funkcionira ovdje na izložbi“, kazao je za Anadolu Agency vlasnik popularnog Ponton mercedesa koje je kako se tvrdi Tito poklonio Džemalu Bijediću.

Redovni posjetitelj oldimerskih skupova Senad Huseini iz Sarajeva s ponosom je predstavio najstariji model mercedesa SSK iz 1929 godine, s kojim na svim oltimerskim skupovima plijeni pažnju i ne želi govoriti o mogućnosti prodaje svog limenog ljubimca.

“Ima raznih pitanja i koji je model i koliko je kubika. To za mene čini veliko zadovoljstvo, a drago mi da i druge ljude obradujem, jer vidim da se svako raduje kad vidi da bar na jedan tren zaboravimo na realnost“, kazao je Huseini za Anadolu Agency.

Apsolutno je uživao i Ivo Marić iz Mostara, koji je predstavio svog mercedesa 1982 godine kojeg posjeduje 22 godine i vozi u redovnom prometu.

“Vozim model 123 230 p. Na svijetu samo dvije vrste auta imaju mercedes i ostali“, ustvrdio je Marić navodeći kako se u njegovoj obitelji pri kupovini automobila ne razmišlja, a marki nego samo o modelu pa mu tako sin vozi novu tipu mercedesa.

Dolazak među omiljene automobile raj je bio i za Edina Poturovića iz Sarajeva.

“Prvi put sam na ovom skupu. Čuo sam da je jako zanimljivo i da ima jako lijepih automobila. Dolazim sa svojim mercedes CLK 230 kompresor kabriolet koji je 2000 godište. Kod mene je tu od početka. Prvi sam put ovdje i jako mi se sviđa“, kazao je Poturović za Anadolu Agency.

Zadovoljstvo nisu krili ni organizatori, a predsjednik udruge Mercedes Fan Klub Hercegovina Petar Čerkez priznaje kako pretendira da ovo okupljanje u Širokom Brijegu bude tradicija.

“Hercegovina ima dosta mercedesa, a nitko ne pravi druženja. Cilj je da se malo ujedinimo i stanemo, razmijenimo iskustva, cilj je da se napravimo raj za mercedes ovdje”, kazao je za Anadolu Agency  Čerkez koji je oduvijek zaljubljenik automobila mercedes.

Skup je međunarodnog karaktera, te okuplja vlasnike automobila iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Švicarske s ciljem druženja ljubitelja Mercedes-Benz automobila koji prevladavaju u zapadnoj Hercegovini.

Da se radi o iznimnom značajnom događaju kazao je i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, koji je ovaj skup i proglasio otvorenim, te najavio podržavati i u budućnosti.

Da je budućnost ovog skupa neupitna smatra glasnogovornik širokobriješkog skupa Domagoj Ledić, jer su kako kaže ekipi Anadol Agency očekivanja organizatora nadmašena.

“Naša očekivanja su premašena tako da ovaj skup je bio pun pogodak. Ove godine smo nadmašili 400 automobila i preko 2000 posjetitelja, još bolji program planiramo dogodine, kazao je Ledić navodeći kako je veliki broj sudionika već najavio dolazak za narednu godinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,