Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Mašinovođa Senahid Avdagić: Vozovi su uvijek bili pusti za 1. maj, danas je tako svaki dan (FOTO)

Međunarodni praznik rada 1. maj obilježava se svake godine u znak sjećanja na velike radničke demonstracije od 1. maja 1886. godine. Ovaj praznik od 1889. godine obilježavao se svake godine održavanjem radničkih protesta, a u zemljama bivše Jugoslavije u drugoj polovini 20. vijeka on je ipak poprimio drugi oblik.

U Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije, 1. maj je praznik okupljanja porodice i prijatelja na izletištima ili vikendicama. Iako nosi ime Praznik rada, 1. maj je uvijek neradni dan, pa se nerijetko praznuje i po više dana.

 • masinovodja-senahid-avdagic
 • – Ljubav prema željeznicama –

  Tradicionalno se okreću janjci, roštilja se na izletištima, a oni koji uspiju dobiti i više slobodnih dana, najčešće putuju na more. Prvi maj tako proslavljaju već više desetina godina Balkanci.

  U vrijeme kada automobili nisu bili rasprostranjeni kao danas, vozovi su bili najupotrebljivije prevozno sredstvo. Pred početak škole mnoge su đake vozili u školske klupe, a na raspustima kući njihovim porodicama. Tako su i za 1. maj građani BiH vozovima išli na izlete, kući da obiđu porodice, ili pak na more.

  Dugogodišnji bosanskohercegovački mašinovođa Senahid Avdagić prisjetio se u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako se 1. maj proslavljao nekad i kojim prugama su vozovi vozili građane na prvomajske praznike.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,