Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Krađe volana porasle 68 posto! Na meti kradljivaca su zbog skupog dijela…

Preuzmite sliku

Lopovi su tokom pandemije počeli tražiti nove načine zarade od ukradenih dijelova pa je ovo još uvijek relativno nova pojava.

Učestalije krađe katalizatora evidentirane su u brojnim zemljama zapadnog Balkana, a sada iz Velike Britanije stiže novo upozorenje.

Krađe volana iz automobila na Otoku prošle su godine porasle za 68 posto! Prema navodima osiguravajuće kuće Admiral, radi se o serijskim krađama, a najčešće mete su BMW, a potom Ford i Land Rover.

Lorna Connelly, voditeljica odjela za potraživanja klijenata u Admiralu otkrila je na što ciljaju kradljivci:

“U posljednje četiri godine primili smo više od 500 zahtjeva za ukradene volane, s najvećim porastom u 2021. kada je zabilježen porast od 68% u odnosu na 2020. godinu. Treba napomenuti da kradljivi zapravo ne žele upravljač, njihov cilj su zračni jastuci.

Zračni jastuk na crno košta između 200 i 500 funti, što je i dalje jeftinije nego da vozač ode u ovlašteni servis gdje zamjena košta i do 1000 funti. Ako radite popravke na automobilu koji zahtijevaju zamjenski zračni jastuk, to je posao za ovlaštene servisere koji uvijek koriste samo legalne dijelove dobivene od specijaliziranih dobavljača’ – zaključila je Connelly. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,