Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Korona spaja svađajući trio: Renault, Nissan i Mitsubishi obnavljaju savez

Preuzmite sliku

Francuski proizvođači automobila Renault i japanski proizvođači automobila Nissan i Mitsubishi žele obnoviti savez.

– Doći će do restrukturiranja, doći će do fiksnog smanjenja troškova, postojat će niz projekata koji će smanjiti troškove, rekla je osoba upoznata s planom, novinskoj agenciji Reuters.

Najava i detalji partnerstva bit će predstavljeni na zajedničkoj konferenciji za novinare u srijedu u 8:00 h.

U prvom savezu s bivšim šefom automobila Carlosom Ghosnom, tri tvrtke su postavile ambiciozni cilj da postanu najveći svjetski proizvođač automobila do 2022. godine – sada je riječ o preživljavanju u corona krizi: dobit pada svim trima kompanija, hiljade radnih mjesta je u riziku.

Očekuje se da će se revidirani savez usmjeriti na proizvodnju određenog tipa vozila.

– Plan će imati pozitivan duh poslovanja zasnovan na jasnom sistem vođa-sljedbenik i uzajamnoj korespondenciji kompanija, rekao je insajder upoznat s Renaultovim poslovanjem.

Od hapšenja i naknadnog svrgavanja Carlosa Ghosna, predsjedavajućeg i glavnog arhitekta saveza trojice, proizvođači vozila pokušavaju revidirati svoje partnerstvo: godine spora oko podjele troškova i kapitalnih struktura značile su da savez do sada uglavnom nije uspio pretvoriti svoju globalnu veličinu u konkurentsku prednost koja će nadići zajedničke dijelove.

Ghosn se prethodno zalagao za potpuno spajanje, što je Nissan žestoko odbacivao. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,