Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koliko će automobili poskupjeti zbog Euro 7 norme?

Preuzmite sliku

Odgovor na ovo pitanje ponudio je Luca de Meo.

Prvi čovjek Renaulta na konferenciji ChangeNOW naglasio je kako će uvođenje Euro 7 norme samo Renault stajati milijardu eura, ali i kako će to (opet) podići prodajnu cijenu automobila, piše AutomobilWoche.

“Izračunali smo što Euro 7 znači za našu gamu model prema trenutno aktualnim planovima. U Renaultovoj grupi imali bismo troškove oko milijardu eura. Zbog toga bi prosječno vozilo trebalo poskupjeti 1000 eura i to za tri do četiri grama smanjenja emisija CO2”, rekao je de Meo i zatim na praktičnom primjeru pojasnio o kakvoj je problematici tu riječ.

“Ne možete očekivati da ćete staru Nokiju s 12 tipki zamijeniti pametnim telefonom visoke tehnologije s 5G vezom i ekranom od milijun piksela, a zatim je ponuditi jeftinije od starog telefona”, rekao je de Meo, prenosi Revija HAK.

Trenutno aktualni Euro 6d je omogućio smanjenje emisije CO2 ta 66% u odnosu na 1990. godinu. Uvede li se Euro 7, smanjenje će iznositi 66.7%, komentira ilfattoquotidiano.it naglašavajući kako su već stroži standardi drastično prorijedili ponudu u A i B segmentu. Jednostavno postaju neisplativi proizvođačima i preskupi potencijalnim korisnicima.

Podsjetimo, Euro 7 bi se trebao uvesti 2025. godine, dok sve više proizvođača zbog aktualne krize zagovara da se taj rok pomakne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,