Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koliko bi, nekada popularna, Zastava 101 danas koštala?

Preuzmite sliku

Popularno

Zastava 101, u narodu poznatija kao Stojadin ili Kec, proizvodila se u Kragujevcu od 1971. do 2008. godine, a nastala je na bazi tada tehnički veoma modernog Fiata 128, sa malo izmijenjenim zadnjim dijelom i bila je jedan od prvih automobila proizvedenih u danas preovladavajućoj hatchback varijanti.

Peta vrata su u tadašnje vrijeme bila raritet, a Zastava 101 je pored dizajnerskog iskoraka kupcima bila privlačna i zbog povoljne cijene, prenosi nova.rs.

  • Ovaj model je brzo postao najprodavanije Zastavino vozilo u bivšoj Jugoslaviji, a zbog pristupačne cijene postigao je i značajan izvozni uspjeh, prevashodno u zemljama istočne Evrope, ali i širom svijeta. Facebook stranica „Zastava 101 forum“ objavila je isječak iz AVTO magazina koji je objavljen davne 1972. godine, praktično na samom početku prodaje ovog modela. Kao što možete vidjeti, tadašnja cijena iznosila je 40.040 dinara, odnosno 2.084 dolara.

    Kada se uračuna inflacija za prethodnih skoro 50 godina, dolazimo do podatka da bi danas Zastava 101 koštala tačno 11.441 eura, a da li je to puno ili malo procijenite sami. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,