Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ko bi rekao: Evropska zemlja u kojoj se prodaje najviše kabrioleta

Preuzmite sliku

Popularno

Uprkos lošem vremenu, evropska zemlja koja se smatra prijestonicom kabrioleta je Velika Britanija. Zvuči neobično, ali opet, donekle se može i razumjeti. Sa druge strane, informacija da Britanci već četiri godine zaredom najviše biraju sivu boju automobila ovdje dođe kao neki balans.

U svijetu se najviše kabrioleta prodaje u SAD, i to u Kaliforniji, Arizoni i na Floridi, što zvuči logično jer su ove američke države obasjane suncem, a vožnja sa otvorenim krovom primamljiva.

Sa druge strane, u Evropi ne prednjače Španija ili Grčka, već se najviše kabrioleta prodaje u Velikoj Britaniji – zemlji koja je poznata po prilično lošim vremenskim uslovima, pogotovo za upotrebu ovog tipa vozila. U prosjeku, godišnje se na Ostrvu proda oko 50.000 kabrioleta.

  • Istraživanje koje je svojevremeno sproveo njemački Audi u Britaniji (koji tamo izvozi najveći broj svojih kabrioleta), kaže da oni najviše biraju modele sa mekim, platnenim krovom, ali da ga gotovo nikad ne spuštaju.

    Prema rezultatima te studije, skoro polovina, tačnije 46% Britanaca kupuju ovaj tip vozila jer ih privlači dizajn, a tek je dodatna vrijednost to što u tim malobrojnim sunčanim danima mogu da uživaju u vožnji sa vjetrom u kosi. (Nova.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,