Srijeda, 24. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kina gradi podvodnu prugu do Amerike dugu 12 hiljada kilometara (VIDEO)

Možda zvuči kao prvoaprilska šala, ali kineska vlada je veoma ozbiljna po pitanju njihovog novog, ambicioznog, željezničkog projekta.

Po pisanju Beijing Timesa, Kina planira izgradnju željezničke pruge dugačke 12.000 kilometara koja će spojiti ovu najmnogoljudniju zemlju na svijetu s Rusijom, Kanadom i Amerikom. Dodatni kuriozitet je taj što će pruga biti jednim dijelom pod vodom pa će se tako, na primjer, Beringov moreuz premostiti tunelom ispod dna mora dugačkim skoro 200 kilometara.

 • kina-sad-voz-5
 • Iako mogućnost da od Kine do Amerike možete doći brzim vozom za dva dana zvuči sjajno, poznavaoci prilika dosta su skeptični po pitanju realizacije ovog projekta.

  Kao prvo, podvodni tunel od 200 km koji bi spojio Sibir i Aljasku duži je od tunela Chunnel i Seiken (trenutno najduži i najdublji) zajedno! Iako bi pravljenje takvog tunela bio bi pravi inženjerski košmar on ne bio i nemoguć ali samo ukoliko se ispuni jedan važan preduslov. Tu se dolazi do drugog problema – zajednička inicijativa svih zainteresovanih strana.

  Naime, za ovaj projekat je za sada zainteresovana samo Kina. Iako je Rusija za sličan projekat dala zeleno svjetlo još 2011. godine, niko se nije oglasio iz SAD i Kanade u vezi realizacije ovog strateškog projekta.

  Ipak, ako bi iko mogao da pokrene i izradi ovakav projekat onda je to svakako Kina. U posljednjih deset godina ova zemlja je napravila više kilometara brze pruge nego sve zemlje zajedno!

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , , ,