Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kamere umjesto vanjskih retrovizora: Da li biste prije gledali u ekran, nego u ogledalo?

Preuzmite sliku

Popularno

Lexus je prvi put primjenio ovu tehnologiju prije par godina na svom modelu ES u Japanu.

Kamere i digitalni ekrani koji zamjenjuju tradicionalne retrovizore sa ogledalima odavno nisu novost u auto-industriji, ali se, uglavnom zbog lokalnih propisa, još uvijek rijetko primjenjuju na produkcijskim modelima.

 • Ova tehnologija sada stiže i na evropsko tržište, tačnije u Veliku Britaniju, gde je to zakonom dozvoljno. Kupci Lexusa ES 300h na Ostrvu mogu da naruče “digitalne” spoljne retrovizore kao opciju po cijeni od 1.600 funti.

  Vozači će tako, umjesto u klasični vanjski retrovizor, “bacati” pogled na 5-inčne ekrane smještene u prednjim uglovima putničke kabine, ispred “A” stubova automobila.

  Kamere koje odmjenjuju ogledala u retrovizorima nalaze se u malim kućištima spolja, na mjestu gdje su se ranije nalazili konvencionalni retrovizori.

 • Lexus navodi više prednosti ove tehnologije, uključujući proširenu sliku na saobraćaj pozadi koje kamere omogućavaju, kao i eliminisanje takozvanog “mrtvog ugla” koji postoji kod klasičnih retrovizora sa ogledalom.

  Također, mala kućišta u kome se nalaze kamere (usljed manje čeone površine) smanjuju otpor vazduha i buku u kabini tokom vožnje velikim brzinama.

 • Slika na monitorima je uvijek jasna, bez obzira na to da li pada kiša ili snijeg, što je još jedna od prednosti u odnosu na ogledala u retrovizorima.

  Čitav sistem uvezan je sa sistemom Blind Spot Monitor, a kamere se u noćnoj vožnji automatski prilagođavaju kada naiđe automobil otpozadi, kako bi se spriječila zaslijepljenost od njegovih farova.

 • Lexus je predvidjeo i opciju proširenog prikaza onog što kamera vidi u slučaju kretanja u rikverc, kako bi vozač imao širu sliku i bolju preglednost.

  Kada se mjenjač izbaci iz rikverc pozicije, vraća se standardni prikaz slike na displeju.

 • Lexus će ovu tehnologiju predstaviti evropskoj publici u martu, na Sajmu automobila u Ženevi 2020. (B92.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje