Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako zamijeniti i očistiti filter za klimu u autu?

Preuzmite sliku

Filter zraka u kabini u vozilu pomaže u uklanjanju štetnih zagađivača, uključujući pelud i prašinu, iz zraka koji udišete u automobilu.

Ako primijetite da automobil ima neugodan miris ili da se protok zraka smanjio, pokušajte zamijeniti ili očistiti filter.

Kvaliteta zraka je posebno važna ako patite od alergija, astme ili sličnih problema. Najbolji način da budete sigurni da je zrak čist je zamjena filtera u kabini onoliko često koliko to proizvođač automobila preporučuje. Svaki proizvođač ima svoju preporuku, ponekad je to nakon 25.000 kilometara, ali može biti i češće.

Područje kojim vozite također može igrati ulogu u tome koliko često mijenjate filter. Oni koji voze u urbanim područjima ili mjestima s lošom kvalitetom zraka će morati češće mijenjati filter.

Ako osjetite da je smanjen protok zraka, neugodni miris u kabini ili se čuje zviždanje i pretjerana buka, razmislite o zamjeni filtera.

 • Gdje pronaći i kako zamijeniti filter zraka u kabini?

  U većini automobila filter zraka u kabini nalazi se iza pretinca na suvozačevoj stani. U tom slučaju ćete vjerovatno moći sami otvoriti poklopac filtera.. Ponekad je potrebno ukloniti cijeli pretinac.  Međutim, ako je filter ispod ploče s instrumentima ili ispod haube, zamjena bi mogla biti nešto kompliciranija. Filter vam mogu zamijeniti i na servisu. Potrošeni filter će biti prekriven čađom, prašinom, prljavštinom i lišćem. Međutim, ako je čist i bez nečistoća, zamjena vjerovatno može pričekati.

  Kako očistiti filter?

  Filtre koji su još uvijek u dobrom stanju možete i sami očistiti tako da prvo uklonite prašinu i veće nečistoće.

  Filter protresite, a zatim ga pažljivo usisajte. Nakon što je usisan, možete ga očistiti posebnim sredstvom za čišćenje, prateći uputstva proizvođača.

  Neki proizvođači automobila, poput Mazde, navode da se njihove filtre može oprati i vodom u koju je dodan blagi deterdžent za pranje veša u omjeru 2:1. Vodu i deterdžent se promiješaju, a zatim izliju na filter i ostavite nekoliko minuta da filter upije tekućinu.

  Filter zatim možete izribati mekom četkom, dobra opcija je četkica za zube. Pažljivo ga isperite čistom vodom i ostavite da se osuši. Oprani filter nemojte grijati ili sušiti fenom za kosu. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,