Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako skinuti naljepnicu sa automobila, a da se ne ošteti farba?

Preuzmite sliku

Primjera radi, kupili ste polovni automobil koji ima određene naljepnice na zadnjem dijelu i želite da ih uklonite.

Ukoliko to uradite naglo, noktima ili određenim alatom, možete oštetiti boju na automobilu. Pored toga, i ljepilo koji ostaje može biti štetan, ali postoji način da se naljepnice uklone bez problema.

Postoje brojni preparati koji mogu ukloniti naljepnicu i ljepilo sa karoserije, ali neki od njih mogu da oštete samu boju. Uklanjanje naljepnica nije komplikovan proces ukoliko se držite ovih koraka.

Čišćenje toplom vodom i sapunicom

Prašina i prljavština oko naljepnice mogu da oštete boju vašeg automobila kada krenete sa procesom uklanjanja, pa prije samog procesa očistite to mjesto. Uzmite krpu ili spužvu, umočite u toplu vodu sa sapunicom, i očistite samu naljepnicu i prostor oko nje. Druga opcija je da odlijepite naljepnicu nakon detaljnog pranja automobila.

Zagrijte naljepnicu

Sljedeći korak je grijanje same naljepnice kako bi adhezivno sredstvo popustilo. Najbolji alat je fen za kosu, pa pronađite nešto duži produžni kabl i pojačajte podešavanje temperature na maksimum. Toplotu raspodelite jednako po površini čitave naljepnice, i obavezno zagrijte same ivice. Ovaj proces trebalo bi da traje najmanje dva minuta.

Alternativna metoda je da sipate kipuću vodu po naljepnici kako bi se zagrijalo ljepilo, ali ovo može biti malo nezgodno, i ovaj proces je potrebno ponoviti više puta kako bi uspješno skinuli naljepnicu. Ipak, ovo će biti efikasna opcija ukoliko nemate fen pri ruci.

Skinite naljepnicu

Ovaj korak trebalo bi napraviti odmah nakon grijanja naljepnice. Najbolje je pri ruci imati plastičnu karticu, poput neke stare kreditne kartice. Šta god da koristite, treba da bude plastično, jer nož ili skalpel mogu lako da oštete farbu. Plastična kartica će biti sasvim dovoljna da skinete naljepnicu ako ste je dovoljno zagrijali. Koristite je oko uglova, a nakon što naljepnica počne da se odljepljuje, možete je skinuti rukom.

Najverovatnije je da će nakon uklanjanja naljepnice nešto ljpila ostati na karoseriji. Ovo je sasvim u redu jer postoje brojna sredstva koja možete koristiti a koja neće oštetiti farbu na automobilu. Ukoliko u kuhinji imate destilovano bijelo sirće, sipajte ga na krpu kako bi ste očistili ostatke od llepila.

Očistite i osušite površinu

Nakon što ste uklonili naljepnicu i ostatke od ljepila, očisite površinu toplom vodom i sapunom kako biste bili sigurni da je taj dio karoserije spreman za voskiranje. Pre samog voskiranja, budite sigurni da je površina u potpunosti suha.

Voskiranje

Voskiranje površine će zaštiti farbu kada je naljepnica uklonjena i kada je boja izložena. Na taj dio karoserije stavite sloj voska prema instrukcijama na ambalaži proizvoda. (nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,