Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako izabrati boju automobila: Bijela najpopularnija, najmanje se traži zelena…

Preuzmite sliku

Kupujete automobil i pitate se koju boju automobila bi izabrali? Donosimo istraživanje firme Axalta Coatings (specijaliste za lakiranje) koje su najpopularnije boje automobila u svijetu.

Ako izaberete bijelu, crnu, srebrnu ili sivu onda ste u potpunosti ‘cool’ i ‘in’. Ako izaberete zelenu, žutu ili braon onda ste u problemu, jer su te boje ‘out’ i potpuno nepopularne.

Tako je i dalje u svijetu kod kupovine novih automobila ubjedljivo najpopularnija bijela boja za koju se odlučuje čak 29 % kupaca. U Africi svaki drugi novi automobil je bijele boje (sasvim razumljivo zbog visokih temperatura), ali bijela boja je visoko zastupljena na svim tržištima, ali samo u Indiji je od globalno popularne bijele zastupljenija srebrna. Druga na top listi popularnosti je crna boja za koju se odlučuje 19 % kupaca novih automobila. Crna boja posebno je omiljena u Kini u kojoj je na prvom mjestu sa 24 %, a u visokom procentu od 21 % crna je popularna i u Evropi. Crne automobile u Indiji kupuje samo 4 % kupaca. Treća na top listi popularnosti je srebrna boja za koju se odlučuje 14 % kupaca novih automobila u svijetu. Već smo rekli da je srebrna boja izuzetno popularna u Indiji u kojoj svaki treći kupac izabere srebrnu boju za svoj novi automobil. Četvrta na svjetskoj top listi je siva boja sa 12 %, pri čemu je najviše kupuju u Evropi (16 %), a najmanje u Južnoj Americi (4 %). Crvena boja najpopularnija je u Meksiku i Sjevernoj Americi (12 %), a na globalnom nivou kupuje je 9 % kupaca. Za plavu boju se odlučuje u svijetu samo 6 % kupaca, ali je najpopularnija u Evropi i Rusiji u kojima svaki deseti auto ima plavu boju. Plavu najmanje vole u Južnoj Americi (1 %). Braon i bež su na svjetskom nivou zastupljene sa 5 %, a najviše je kupuju u Rusiji i Indiji (7 %). Žutu ili zlatnu u svetu kupe samo tri kupca od njih 100, ali u Kini se za ove boje odluči ipak 7 % kupaca.

Sve druge vrste boja i njihovih višebojnih kombinacija na svjetskom nivou otpada samo 2 %. Zelena je najmanje popularna boja za automobile širom sveta – samo 1 % kupaca se odluči za nju. Zelena je naravno najpopularnije u Velikoj Britaniji.

Top lista popularnih boja automobila u svijetu:

1. Bijela – 29 %

2. Crna – 19 %

3. Srebrna – 14 %

4. Siva – 12 %

5. Crvena – 9 %

6. Plava – 6 %

7. Braon i bež – 5 %

8. Žuta i zlatna – 3 %

9. Ostale boje – 2 %

10. Zelena – 1 % (Automania.20minuta.hr)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,