Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Južna Koreja ulaže 1,8 milijardi dolara u razvoj vozila na vodik

Predsjednik Moon Jae-in rekao je da ova država konačno ima priliku postati lider u svjetskoj automobilskoj industriji.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in objavio je da država planira investirati 1,8 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju autonomnih vozila i ekološki čistih automobila pogonjenih vodikovim gorivnim ćelijama.

“U budućnosti više nećemo morati posuđivati ideje od drugih. Konačno imamo priliku postati lideri u svjetskoj automobilskoj industriji i trebali bismo je iskoristiti”, rekao je Moon Jae-in tokom posjete istraživačkom centru Hyundaija, a prenosi korejska agencija Yonhap.

Naglasio je da su južnokorejske kompanije već dokazale svoju konkurentnost u području razvoja autonomnih i ekološki čistih automobila. Za primjer je naveo ugovor o isporuci 1.600 korejskih kamiona na vodik u Švicarsku, objavila je Hina.

Ekološki prihvatljivo

Dodao je da će dostignuća južnokorejskih stručnjaka u proizvodnji baterija, mikročipova i na polju IT-a također pomoći Južnoj Koreji u dostizanju svjetskog liderstva u automobilskoj industriji budućnosti.

Vodikova gorivna ćelija ekološki je prihvatljiv izvor energije s gotovo neiscrpnim resursom. Električnu energiju stvara elektrokemijskom reakcijom, čiji su jedini nusproizvodi vodena para i toplina.

Za razliku od motora s unutrašnjim izgaranjem, sistemi gorivnih ćelija na vodik nemaju pokretne dijelove, a gubitak efikasnosti tokom rada je minimalan. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,