Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Japanski Ferrari” iz 1990-ih u prodaji skuplji od novog originala

Preuzmite sliku

U posljednjih nekoliko decenija japanska autoindustrija nas je počastila brojnim draguljima, a mnogi se slažu kako je najsjajniji jedna i jedina Honda NSX.

A danas taj dragulj s kraja milenija, koji su s pravom zvali japanski Ferrari, postiže nevjerovatne iznose na aukcijama. Ovaj primjerak ide korak dalje. Radi se verziji Alex Zanardi Edition, a cijena je neznatno veća od novog Ferrarija F8 Tributo, prenosi index.hr.

  • Vjerovali ili ne, posljednji od 51 proizvedenog primjerka je prodat po cijeni od 277.017 dolara. Za utjehu spomenimo i čistu istoriju automobila. Honda ga je poklonila motociklistu Miguelu Duhamelu za pobjede na natjecanju AMA Daytona 200, koje je ostvario sa slomljenom nogom.

  • Duhamel je u NSX-u napravio oko 19.000 km i time tek razradio posljednju ediciju fantastičnog 3.2 V6 atmosferskog motora. Nema sumnje kako ovaj bolid s ručnim mjenjačem i danas pruža vrhunsko zadovoljstvo u vožnji. Izdanje Zanardi je pritom bilo gotovo 70 kg lakše od originala, a to se postiglo između ostalih fiksnim krovom, tanjim staklima i BBS naplatcima.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje