Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Japan planira ukinuti automobile s benzinskim motorom

Preuzmite sliku

Japan planira ukinuti automobile s benzinskim motorom u sljedećih 15 godina te dostići nultu emisiju ugljikovog dioksida, kao i generirati dva bilijuna dolara rasta u zelenim tehnologijama do 2050. godine, saopćila je japanska Vlada.

“Strategija zelenog rasta” podrazumijeva orijentaciju na vodik u automobilskoj industriji, a realizaciju ovog akcijskog plana obećao je u oktobru premijer Yoshihidea Suge.

Suga je naveo da su zelene investicije prioritet u obnovi ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa te da bi se Japan uskladio s EU, Kinom i ostalim državama koje imaju ovakve ambiciozne planove, prenosi geek.gr.

Vlada će ponuditi porezne poticaje i ostalu financijsku podršku kompanijama u iznosu od 870 milijardi dolara godišnje kroz zelene investicije do 2030. godine te 1,8 bilijuna dolara do 2050. godine.

Planirano je da vozila s benzinskim motorom budu zamijenjena do 2035. godine vozilima s električnim pogonom, uključujući hibridne automobile i one koji koriste gorive članke.

Kako bi se ubrzalo širenje uporabe električnih vozila, japanska Vlada planira značajno smanjiti cijenu baterija do 2030. godine.

Osim toga, očekuje se povećanje potrošnje vodika na tri miliona tona do 2030. godine i oko 20 miliona tona do 2050. godine. Sadašnja potrošnja vodika iznosi 200 tona godišnje u proizvodnji energije i saobraćaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,