Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izvukao kultni auto na cestu povodom rođendana Ferrarija i napravio milionsku štetu

Preuzmite sliku

Bolidi poput starih Ferrarija nevjerojatno su skupi pa vrlo rijetko izlaze na cestu. Ali i u tim rijetkim situacijama mogu stradati, baš kao i ovaj legendarni Ferrari.

U konkretnom slučaju radi se o modelu F40, jednom od oko 1300 proizvedenih. Pokretan moćnim 2.9 V8 twinturbo draguljem, nastao je povodom 40. godišnjice kompanije. 35 godina kasnije jedan je primjerak umalo platio glavom obilježavanje Ferrarijevog rođendana.

Video prikazuje segment švicarske utrke uspona od 12 zavoja na brdo Kerenzerbergrennen 2022. gdje možemo vidjeti F40 u prolasku netom prije nego što se razbio. Koju sekundu kasnije F40 nestaje iza zavoja te se čuje zlokobna najava u obliku škripe guma, a potom i lom karbonske karoserije.

Nesreća će neke podsjetiti na onu Hammonda u Rimčevom bolidu. Sličnosti vjerojatno postoje jer oba automobila raspolažu ogromnom snagom. Pritom je u Ferrariju lišenom elektronike čak i lakše zastraniti.

Kako saznaje lokalni medij 20 Minuten, u nesreći niko nije stradao. Danak je platio Ferrari koji će morati proći vrlo skup popravak. Dovoljno je reći kako se cijene ovih automobila penju na preko dva miliona eura pa je lako zaključiti da će vozač za popravak morati platiti iznos sa šest znamenki.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,