Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izabrana najpouzdanija marka automobila u Evropi

Preuzmite sliku

Članice organizacije Euroconsumers objavile su rezultate godišnjeg ispitivanja pouzdanosti automobila i zadovoljstva kupaca njima.

Lexus, luksuzni podbrend japanske Toyote, najpouzdanija je marka automobila prema mišljenju evropskih potrošača. Drugu godinu zaredom Lexus je na prvom mjestu po pouzdanosti, zabilježivši rezultat od 97 posto, prenosi tportal.

Modeli Lexus NX 300h, IS 300h i CT 200h uvršteni su u 10 najpouzdanijih modela u svojim kategorijama (SUV i porodični automobil).

U ispitivanju je učestvovalo više od 43.000 potrošača iz Belgije, Francuske, Italije, Portugala i Španije, koji su se izjašnjavali o više od 400 modela automobila više od 37 proizvođača. Učesnici su popunjavali online upitnik, navodeći starost njihovog automobila, pređenu kilometražu, kao i probleme i kvarove sa kojima su se susreli.

To je bio osnov za izračunavanje ocjene pouzdanosti za svaku marku. Kvarovi, rezervni dijelovi i pritužbe mehaničarima odredili su da je marka automobila koja zadaje najmanje briga svojim vlasnicima Lexus, za njim slijedi Porsche, a svoje mjesto u vrhu našli su i Audi i Honda.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje