Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istina ili mit: Alfa Romeo se najviše kvari?

Preuzmite sliku

Popularno

Glasine o nepouzdanosti Alfe mogu se vrlo često čuti na društvenim mrežama i forumima 

Alfa Romeo ima posebno mjesto u srcu svakoga zaljubljenika u automobile. Oduvijek je proizvodila vrlo poželjne i zanimljive automobile koji su nerijetko bili prekrasno dizajnirani i imali sportske karakteristike, ali su oduvijek postojale grupe koje tvrde da Alfe nisu vrijedne kupovine zbog svoje nepouzdanosti.

Takve glasine i danas možemo čuti na forumima, društvenim mrežama i sličnim kanalima, ali mnogi pravi vlasnici Alfi tvrde suprotno. Portal Autostart donosi istraživaje je li istina ili mit to da se ova italijanska marka toliko kvari i koji su razlozi.

 • Britanska istraživanja Britanci za svaki automobil mjere tzv. Reliability Index, odnosno indeks pouzdanosti. Njega se procjenjuje prema vrsti popravaka, cijeni dijelova i učestalosti kvarova, a prema njemu je Alfa Romeo poprilično nepouzdana. Prosjek pouzdanosti automobila je 100. Što je manji broj, automobil je pouzdaniji, čim je veći, auto je manje pouzdan.

  Alfa Romeo je sveukupno zaradio rezultat 214, uz napomenu kako je prosjek starosti Alfi u Britaniji 4,9 godina, a prosječna kilometraža je 88 hiljada kilometara.  No ako se izuzmu poneki modeli poput Giuliette, rezultati se potpuno mijenjaju, odnosno Alfa Romeo bi se mogla svrstati među najpouzdanije aute.

 • Povratne informacije vlasnika Alfi Još jedna britanska kompanija, WarrantyDirect, iznijela je svoje podatke, a prema njima je Alfa Romeo poprilično pouzdana. Naime, ona kupcima nudi produženu garanciju na automobile novijih godišta pa u bazi ima više od 50 hiljada Alfi.

  Za razliku od klasičnih anketa u drugim istraživanjima, ova kompanija dobiva detaljne povratne informacije svojih kupaca, jer ako su već platili produženu garanciju, onda će i iskoristiti ‘besplatne’ popravke. Tako možemo biti uvjereni kako su ovi podaci poprilično pouzdani.

 • Zašto ih smatraju nepouzdanima?

  Američki magazin Jalopnik iznio je svoju teoriju o tome zašto su stvorene takve glasine. Alfa Romeo zapravo ima vrlo kratko razdoblje razvoja, za razliku od drugih marki. Naprimjer, Giulia je razvijana samo dvije i pol godine, a slični su Mercedesovi i modeli Volva razvijani čak po šest godina. Tako kratak razvoj može rezultirati neočekivanim kvarovima koji se svejedno pokušavaju ukloniti u razdoblju garancije.

  Također, vrlo bitan faktor su i nekadašnji motori bokser i twin-spark, koji su se poprilično često kvarili, a i dijelovi su bili vrlo skupi pa se mnogim kupcima ‘zamjerila’ cijela italijanska marka. No takvi motori se više ne koriste u Alfama pa nema brige o njihovoj pouzdanosti.

  Zaključak

  Prema mnogim istraživanjima, Alfa Romeo svojom pouzdanošću stoji uz bok Volkswagenu, Audiju i Fordu pa se smatra poprilično pouzdanom. No ‘grijesi’ starih motora twin-spark i bokser učinili su svoje pa mnogi kupci i dalje misle kako im se kupovina Alfinih automobila neće isplatiti.

  Dok stariji benzinski modeli možda nisu za sve, zbog postojećega rizika od ponekoga kvara, noviji modeli nemaju takve probleme pa nema razloga za strah od problema s održavanjem. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: