Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Inovativni koncept originalnog Renault 4 automobila: Vozi na sunčevu energiju, ima krevet i osvijetljenu kabinu

Preuzmite sliku

Popularno

Renault ove godine obilježava 60 godina legendarne četvorke.

Vjerovatno najpopularniji Renault svih vremena je tokom karijere duge tri decenije prodat u više od 8 miliona primjeraka, a veliku slavu stekao je i na našim prostorima, gdje su ga obasipali brojnim epitetima i nadimcima.

Renault 4 se uskoro vraća, a do tada ćemo svjedočiti inovativnim konceptima na temu originalne četvorke, ali u još originalnijem izdanju, kakvo mogu samo Francuzi ponuditi. Najnoviji u nizu nosi ime Suite N°4, a potpisuje ga francuski dizajner Mathieu Lehanneur. Kao što i samo ime govori, radi se o konceptu inspirisanom stanovanjem, tačnije chic hotelima, prenosi index.hr.

 • Osnova je Renault 4L, a najveće novosti su se dogodile straga. Bočni paneli, uključujući stražnji blatobran koji pamtimo po koroziji, zamijenjeni su transparentnim polikarbonatnim elementima. Time je kabina dodatno osvijetljena, čime se stvara tzv. lounge okruženje.

 • Krov nosi solarne panele koji služe punjenju baterije za pogon. Upravo tako, pogon je električni, ali u Renaultu ne otkrivaju performanse. Isto govori i izostanak prednje rebraste maske koju je zamijenila zatvorena ploha od poliranog aluminija. Kontrast je to boji karoserije koja teksturom uvelike podsjeća na beton kao još jedna poveznica s arhitekturom u kojoj automobil traži inspiraciju.

 • Unutrašnjost je u veselijim bojama. Sjedišta i prednja armatura su presvučeni žutim plišem, dok su stražnja sjedišta dobila robusniju crnu šenil tkaninu. Straga je pak dodatna ladica, čime se dobija prostor za odmor.

  “Želio sam spojiti svjetove automobila i arhitekture kako bih stvorio open-air hotelsku sobu”, kratko je pojasnio Lehanneur svoje djelo.

  Automobil je izložen na pariškoj izložbi Maison & Objet, a potom postaje dio kolekcije Atelier Renault koja će javnosti biti prikazana u novembru.   (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,