Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hyundai predstavio koncept ‘hodajućeg’ automobila (VIDEO)

Preuzmite sliku

Hyundaijev ‘Elevate’ se, zahvaljujući robotskim nogama, može kretati po nepristupačnom terenu.

Hyundaijev “hodajući automobil” privlači veliku pažnju na najvećem sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronic Show (CES) u Las Vegasu.

Kompanija je predstavila takozvani “Elevate” kao ultimativno vozilo mobilnosti, prenosi portal Digital Trends. Može se kretati kao klasičan automobil, ali zahvaljujući robotskim “nogama” može i hodati poput robota, što mu omogućuje kretanje po neravnom, stjenovitom i ljudima često nepristupačnom terenu.

Hyundai Elevate može se penjati po zidovima visine do 1,5 metara, a kada koristi robotske noge, brzina mu je ograničena na pet kilometara na sat.

John Suh iz Hyundaija rekao je tokom predstavljanja kako se u slučajevima prirodnih nepogoda i katastrofa poput tsunamija, spasilačke ekipe s vozilima mogu približiti samo do samih rubova katastrofa jer se vozila ne mogu kretati po razrušenom terenu tako da spasioci moraju nastaviti put pješke, često rizikujući vlastite živote.

Jedan dan kao hitna pomoć, drugi kao taksi

Elevate bi trebao pomoći upravo u takvim situacijama te će spasioce brže i sigurnije moći dovesti na ugrožena mjesta. Zahvaljujući činjenici da Elevate ima vrata na sve četiri strane, jednostavnije je ukrcavanje ozlijeđenih.

Ovo vozilo može se koristiti i kao transportno sredstvo za osobe u invalidskim kolicima, u zgradama u kojima nije napravljen pristup za invalide.

Elevate se kreće na modularnoj električnoj platformi, i korisnici bi prilično lako mogli mijenjati ‘trup’ vozila – jedan dan bi moglo služiti kao voziilo hitne pomoći, dok bi drugi moglo služiti kao taksi.

Hyundai svoj ‘hodajući automobil’ razvija oko tri godine i još se nalazi u konceptnoj fazi. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,